Barnen är de som påverkas mest när klimatförändringarna tvingar människor i Sydostasien att flytta – oavsett om de följer med sina föräldrar eller lämnas kvar hos släktingar. Nu efterlyser forskare kraftfulla insatser, bland annat en större beredskap för naturkatastrofer och bättre skydd för barn och föräldrar som migrerar.

I kölvattnet av de allt tydligare effekterna av klimatkrisen möter barn och unga i Sydostasien stora hot mot sin hälsa, utbildning, försörjning och ekonomiska framtidsutsikter. Det menar forskarna bakom en ny rapport, från bland annat SEI, Stockholm Environment Institute. I rapporten har barn och deras anhöriga från bland annat Laos, Vietnam och Kambodja intervjuats.

Det handlar om barn som stannar kvar hos äldre släktingar när föräldrar migrerar, och där inte sällan flickor tvingas ge upp sina studier för att arbeta eller sköta hushållssysslor. Men det handlar också om barn som när de följer med sin familj utnyttjas och utsätts för övergrepp, som många migranter råkar ut för.

– Vi har länge blundat för de utmaningar som de här barnen står inför, som förvärras av klimatrelaterad migration. Det kan inte ignoreras längre, vi måste snarast ta itu med grundorsakerna till klimatmigration för att skydda framtiden för de här barnen och ungdomarna. Vi efterlyser en säker, ordnad och värdig migration, inte minst för sårbara grupper som flickor och pojkar, säger Terry Ferrari vid World Vision International, den andra organisationen bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

I rapporten lyfts fem områden fram där åtgärder skulle kunna förbättra situationen för de barn som drabbas av klimatmigration. Det handlar bland annat om en motståndskraftig infrastruktur och ökad katastrofberedskap, ett rättvist och flexibelt ekonomiskt stöd, bättre skydd av föräldrar och barn som migrerar och bättre stöd för de barn som stannar kvar.