Ett nytt fall av svampsjukdomen Diplodia pinea, som drabbar tall, har hittats i Sverige. Fyndet innebär troligen att sjukdomen nu är spridd i södra och mellersta Sverige och att spridningen inte går att hejda.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Under sommaren 2016 upptäcktes det första fallet av Diplodia pinea i Sverige. Då rörde det sig om ett cirka 15 hektar stort område med tallungskog norr om Arlanda. Nu har sjukdomen hittats längre norrut, vilket förvånar Skogsstyrelsen
– Det är överraskande men också oroande att sjukdomen finns så långt norrut. Det kan få stora konsekvenser för markägare med ökade kostnader vid föryngring, säger Nils Frank, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Hudiksvall.
Sakkunniga vid SLU och Skogsstyrelsen är överens om att sjukdomen därmed får anses som etablerad. I hur stor omfattning är inte känt eftersom det inte gjorts någon systematisk inventering. Modellering vid SLU har visat att svampen kan förväntas sprida sig norrut med varmare klimat.
– Det här har passerat under radarn och omfattningen är nog betydligt större än vi tidigare har förstått. Nu går sjukdomen nog inte att utrota. Svampen har tidigare bara haft förutsättningar att få fäste i sydligaste Sverige men i dag bör den hitta lämpligt klimat upp till norrlandsgränsen, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
Diplodia kan i värsta fall ta död på ett träd men framför allt handlar det om tillväxtförluster och skador som förhindrar att träden når upp till högkvalitetsskog. I dag finns inget regelverk kring skadegöraren och det utgår ingen ersättning till skogsägaren.
Utvecklingen gör det än viktigare att skogsägaren har ett så varierat bestånd som möjligt med många trädslag. Det gör beståndet mer motståndskraftigt mot skadeangrepp. Det är också viktigt att gran och tall sätts på marker som är bäst för respektive trädslag.