Livsstil & konsumtion
Naturbete på gott och ont
De stora klimatutsläppen från svensk nötköttsproduktion behöver minska. Men frågan är om priset för en minskad klimatpåverkan är värt att betala.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Att produktionen av nötkött medför stora klimatutsläpp är allmänt känt. Men är det möjligt att minska denna klimatpåverkan? Och i så fall hur?
Ulf Sonesson, forskare vid SP och projektledare för Hållbara matvägar, menar att en effektivare uppfödning definitivt skulle minska klimatpåverkan.
– För att göra nötköttsproduktionen mer klimateffektiv kan man föda upp djuren väldigt intensivt genom att låta dem gå på stall med mycket spannmål så att de växer fort, säger Ulf Sonesson.
Djur som växer snabbare har en kortare livslängd vilket ger mindre metanutsläpp och därmed mindre klimatpåverkan. Men snabbväxande djur i stall går emot den svenska idealbilden av kor som betar på stora ängar och visionen om det öppna kulturlandskapet.
– Ska man minimera klimatpåverkan så får man släppa det öppna beteslandskapet. Om man vill ha stora arealer med naturbetesmarker kommer man inte att kunna minska klimatpåverkan så mycket som behövs, säger Ulf Sonesson.
Ska man minimera klimatpåverkan så får man släppa det öppna beteslandskapet
Mer kol i marken
Det finns dock flera andra fördelar med att ha kor på naturbete vilka bör vägas in i bilden. En viktig aspekt är den ökade kolinlagring som sker när åkermark konverteras till betesmark. När korna betar binds mer kol i marken vilket i förlängningen ger positiva klimateffekter.
Men hur stor kolinlagringen blir varierar med jordtyp och att estimera storleken är komplicerat och det finns olika skolor.
– Man kan säga att engelska forskare hänvisar till gamla långsiktiga försök som visar att det finns en mättnadsgrad i marken, medan franska forskare mäter kolflödena kontinuerligt och kommer fram till att vi har en större kolinlagring. Jag tror att vi underskattar den här inlagringen, men är inte säker, säger Christel Cederberg, biträdande professor på avdelningen för fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola.
För att uppnå maximal kolinlagring genom naturbetet krävs också mycket kunskap och ett större arbete då djuren bör flyttas runt i landskapet.
Ger biologisk mångfald
En annan fördel med naturbetande djur är den ökning av biologisk mångfald som det medför.
– Den biologiska mångfalden är så viktig att den lilla påverkan man skulle få på klimatet inte gör det lönt att avstå från naturbete. Ibland måste man kunna säga att den biologiska mångfalden är så viktig att man kan bortse från eventuella klimatvinster, säger Christel Cederberg.
Den biologiska mångfalden är så viktig att man kan bortse från eventuella klimatvinster
Andra är mer tveksamma. David Bryngelsson, doktor i energi och miljö vid Chalmers i Göteborg, menar att det oftast inte är särskilt effektivt att använda naturbetande nötdjur för att ”producera” biologisk mångfald.
– Det finns biotoper som är beroende av att bli betade, men de utgör en liten del av den areal som betas. Anledningen till att vi får en hög biologisk mångfald är att det är dåliga betesmarker, och då måste man få stöd för dem. Men då är inte ”produkten” kött utan biologisk mångfald, säger David Bryngelsson.
Minskad konsumtion
Han ser hellre att man ta fasta på den djuretiska aspekten av naturbete.
– I den utsträckning vi ska äta kött kan jag tycka att det finns skäl att korna ska ha det så bra som möjligt och då finns starka argument för naturbete, säger David Bryngelsson.
En sak som Ulf Sonesson, Christel Cederberg och David Bryngelsson dock alla kan enas om är att konsumtionen av nötkött måste minska om vi ska få ner utsläppen av växthusgaser.
Så klimatsmart är svenskt nötkött
Den som vill framhålla det svenska nötköttet som ”klimatsmart” kan med fördel jämföra med Brasilien, vars produktion orsakar dubbelt så stora utsläpp per kilo nötkött.
Det beror framför allt på att de brasilianska nötdjuren slaktas först efter 3-4 år, jämfört med de svenska ungtjurarna som får leva i 15-18 månader innan de blir mat. De brasilianska djuren har därmed upp till 30 månader extra på sig att släppa ut den potenta växthusgasen metan. Ett annat skäl är att två tredjedelar av den svenska köttproduktionen sker i kombination med mjölkproduktion, vilket ger lägre utsläpp per kilo kött.
Men jämförelsen med brasilianskt kött kan möjligen vara relevant om du står i köttdisken i en butik som på grund av bristen på svenskt kött har tvingats importera oxfilé från Brasilien. I det stora hela utgör nötkött från Brasilien endast två procent av importen. Merparten kommer från länder som Irland, Tyskland och Holland och de skiljer sig inte så mycket åt vad gäller klimatpåverkan.
Utsläpp växthusgaser
Växthusgasutsläppen från produktion av svenskt nötkött ligger mellan 14 och 19 kilo koldioxidekvivalenter per kilo kött då djuren har sitt ursprung i mjölkbesättningar, medan utsläpp från specialiserad nötköttsproduktion ligger mellan 22 och 40 kilo koldioxidekvivalenter per kilo kött.
I Sverige producerades 133 100 ton nötkött år 2015. Ca 60 procent av köttet kom från mjölkdjur.
Utsläpp koldioxidekvivalenter:
Mjölkdjur: 79 860 000 kilo x 16 CO2 = 1,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Övrigt nöt: 53 240 000 kilo x 31 CO2 = 1,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Som jämförelse var Sveriges totala klimatutsläpp år 2012 var 48 miljoner ton koldioxid.
Längre utevistelse ett krav
Under betessäsongen ska nötkreatur i mjölkproducerande besättning komma ut och ha tillgång till betesmark minst sex timmar i streck varje dygn. Hur lång betessäsongen är och hur många dygn djuren ska hållas på bete varierar i olika delar av landet.
Under betessäsongen ska nötkreatur för köttproduktion ha tillgång till bete eller annan utevistelse hela dygnet. Vilken säsong som gäller och hur många dygn som djuren ska hållas på bete eller på annat sätt vistas ute beror på i vilken del av landet djuren finns. Säsongen varierar mellan 60 dygn i norr och 120 dygn i söder.
Den totala naturbetesmarken har minskat från 576 000 hektar 1992 till 450 000 hektar 2015. Cirka 680 000 nötkreatur kan beta naturbetesmarker i Sverige, mjölkkor och tjurar undantagna. Med en beläggning på ett djur per hektar borde 550 000 hektar naturbetesmark kunna betas.
Källor: Hållbar köttkonsumtion, Jordbruksverket 2013:1; Svenskt kött, hemsida; Jordbruksverket, bete och utevistelse; WWF:s Naturbetesprojekt, WWF 2015; SCB.