En ny studie visar att platsföroreningar från oss människor sprids till avlägsna och till synes orörda platser. Forskare fick hjälp av bergsklättrare för att ta prover i snön på svårtillgängliga glaciärer.  

Proverna togs i de franska, schweiziska och italienska alperna. Totalt provtogs 14 platser och på fem av dem hittade man nanoplast. Det är små partiklar av plast som sprids i miljön, bland annat via vinden.

Genom att ta prover på avlägsna platser kan man undvika risken för kontaminering genom lokal nedskräpning. Att plastpartiklarna finns på glaciärerna bekräftar att de sprids över världen.

Den största delen av partiklarna som hittades, 41 procent, kom från bildäck.

Resultaten publicerades i Journal Scientific Reports.

Nu går forskarna bakom studien vidare och tar prover på andra glaciärer i olika delar av världen, för att få globala resultat.

– Det kommer att vara den första studien av global bakgrundsförorening av nanoplast. Framöver kan vi återkomma och se om saker har blivit bättre eller sämre, säger Dušan Materić, forskare vid Helmholtz Centre for Environmental Research i tyska Leipzig, i en intervju med The Guardian.

Andra studier har visat att nanoplast inte bara finns på avlägsna platser utan även i människors kroppar. Det är fortfarande inte helt klarlagt hur det påverkar vår hälsa.