Många slänger mer mat under julen än till vardags, visar en undersökning från Livsmedelsverket. Vissa varor och maträtter löper särskilt stor risk att hamna i soporna.

Efter förra årets julfirande ställde Livsmedelsverket för första gången frågor till konsumenter om julmat och matsvinn. Var tredje person som hade firat jul och ätit julmat uppgav då att de själva eller sällskapet de firat med kastade mat som de hade planerat att äta. Drygt 40 procent uppgav att deras matsvinn är större i juletider än till vardags.

– Det är känt sedan innan att många handlar mycket mat inför julen och de här resultaten visar att vi också slänger mer mat än vanligt. Här finns stor potential att minska matsvinnet, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Sill, lax och annan fisk var tillsammans med julskinka den mat som hushållen svarade att de slängde mest av. Även sallad, frukt, grönsaker samt potatis och potatisrätter åkte i särskilt stor utsträckning i soporna. Ost och mejeriprodukter samt godis och snacks slängdes i lägre grad.  

De vanligaste orsakerna till att maten slängs är enligt undersökningen att man har köpt eller lagat för mycket, att maten känns ofräsch eller har blivit dålig, att man har blivit trött på maten efter att ha ätit samma sak i flera dagar eller att man har tagit för mycket på tallriken.

– Anledningarna till matsvinnet går lyckligtvis att förebygga, särskilt om vi är medvetna om varför vi slänger mat. Genom att planera bättre, förvara maten på rätt sätt och ta vara på den mat som blir över kan vi minska matsvinnet, säger Karin Fritz i pressmeddelandet.

I undersökningen uppgav män i högre utsträckning att de slänger mat under julen jämfört med kvinnor. De yngre åldersgrupperna, 18-49 år, svarade att de slängde mer mat än de som är 50 år och äldre.