Biologisk mångfald
Marin kolonilott testas i urban miljö
Kan marina kolonilotter vara ett sätt att öka produktionen av livsmedel från havet? Det ska nu testas vid Göteborgs universitet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
En marin kolonilott är en plats för småskalig odling och förvaring av mat i havet, vilket kan jämföras med en kolonilott på land. I stället för morötter och potatis är det musslor och alger som odlas.
Vid Göteborgs universitet har man tidigare genomfört ett pilotförsök med en marin kolonilott vid Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad. Där undersöktes vilka arter som passar för småskalig odling i havet och vilka tillstånd som krävs för en sådan verksamhet.
– Nu vill vi testa att bygga en marin kolonilott i urban miljö. Målet är att kolonilotten tillsammans med omställningshotellet blir en mötesplats där vi kan diskutera och öka kunskapen om hållbar odling i havet, säger Maria Bodin, projektledare på institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.