Livsstil & konsumtion
Många vinster med nationell självförsörjning
Ökad nationell självförsörjning har många fördelar; minskade transportmängder och ökad transparens är några exempel, enligt forskare inom hållbara livsmedelssystem.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Det finns stora vinster med ökad nationell självförsörjning, säger Pernilla Tidåker, forskare inom hållbara livsmedelssystem vid SLU.
– Vi ligger bra till som nation sett och det ska vi naturligtvis utnyttja, säger hon och betonar att Sverige ligger långt fram bland annat inom miljöområden och djuromsorg. Självförsörjning kan också leda till minskade transporter.
– Det är en jätteviktig aspekt eftersom vi snabbt måste få fram fossilfria transportsystem och då underlättar det om vi får ner mängden transporter.
En annan fördel med nationellt producerade livsmedel är att det ger större transparens.
– Ökad självförsörjning gör det enklare att veta hur maten är producerat, och det kan även följas över tid.
Vilka är det då som ska driva utvecklingen – producenter eller konsumenter?
– Jag tycker fokus i stället ska flyttas till mellanleden, det finns stora möjligheter för handeln att påverka detta i en önskvärd riktning.