Biologisk mångfald
Många äter för mycket ”riskfisk” visar undersökning
De flesta känner till att det finns råd om att man inte ska äta för mycket av vissa fiskar, men många vet inte för vem råden gäller eller vilken fisk det handlar om. Många i riskgrupperna uppger dessutom att de äter mer än de borde av de utpekade fiskarna.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Feta fiskar från vissa vatten innehåller dioxin och PCB, som kan vara skadligt för barn och foster. Vissa svenska fiskar innehåller så höga halter av miljögifterna att de överskrider EU:s gränsvärde. Sverige har fått undantag från gränsvärdena under förutsättning att Livsmedelsverket sätter upp kostråd och informerar om riskerna.
För att följa upp hur råden efterlevs har Livsmedelsverket genomfört en undersökning riktad till de främsta målgrupperna för råden: unga kvinnor, ammande, gravida, föräldrar som kanske serverar fiskarna till sina barn samt boende vid kusten eftersom de ofta äter mer lokalt fångad fisk.
Undersökningen tyder på att vissa grupper äter så kallad ”riskfisk” för ofta. Knappt 36 procent av föräldrarna i undersökningen uppgav till exempel att de serverar dessa fiskar till sina barn minst en gång i månaden, trots att rekommendationen är att de ska ätas max 2-3 gånger per år. Även bland kvinnor i fertil ålder uppgav 30 procent att de äter fiskarna minst en gång i månaden. I undersökningen har de som svarat själva fått uppskatta sin konsumtion, vilket medför en viss osäkerhet. Många uppger till exempel att de har svårt att avgöra fiskens ursprung.
– Det är viktigt att den som tillhör en riskgrupp tar reda på var fisken kommer ifrån samt att den informationen också finns lättillgänglig för konsumenten i matbutiken, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Det är inte första gången Livsmedelsverket undersöker hur kostråden kring ”riskfisk” efterlevs. Liksom tidigare studier visar den aktuella undersökningen att kunskapen om råden är bristfällig. De flesta av deltagarna i studien vet att lokalt fångad fisk kan innehålla miljögifter, men inte vilka fiskar det handlar om. De flesta, över 70 procent, tror dessutom att råden bara gäller gravida.
– Det här är mycket olyckligt, säger Sabina Litens Karlsson i pressmeddelandet.
Här är fiskarna som bör undvikas
Lax
Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern, och all lax som fångats i älvarna kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör barn, unga, gravida, ammande eller den som vill bli gravid i framtiden äta den här fisken högst 2–3 gånger per år. Övriga personer kan äta den en gång i veckan.
Strömming/Sill
Strömming och sill är samma fiskart. Men söder om Kalmar kallas den för sill, och norr om Kalmar kallas den för strömming. Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör barn, unga, gravida, ammande eller den som vill bli gravid i framtiden äta den här fisken högst 2–3 gånger per år. Övriga personer kan äta den en gång i veckan.
Öring
Vildfångad öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör barn, unga, gravida, ammande eller den som vill bli gravid i framtiden äta den här fisken högst 2–3 gånger per år. Övriga personer kan äta den en gång i veckan.
Röding
Vildfångad röding från Vättern kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör barn, unga, gravida, ammande eller den som vill bli gravid i framtiden äta den här fisken högst 2–3 gånger per år. Övriga personer kan äta den en gång i veckan.
Sik
Vildfångad sik från Vänern och Vättern kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Därför bör barn, unga, gravida, ammande eller den som vill bli gravid i framtiden äta den här fisken högst 2–3 gånger per år. Övriga personer kan äta den en gång i veckan.
Källa: Livsmedelsverket
Skadligt för barn och foster
Dioxiner och PCB är gifter som våra kroppar har svårt att bryta ner, och de kan därför lagras i kroppen under hela livet. Vid en graviditet förs miljögifterna över till foster via moderkakan. Ammade spädbarn får i sig miljögifterna via modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga för gifter som dioxin och PCB eftersom de utvecklas. Ämnena misstänks kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret samt orsaka cancer.
Källa: Livsmedelsverket