Hållbara städer
Livet utanför storstaden
Är livspusslet enklare på en mindre ort? Det ska forskare söka svar på genom att studera barnfamiljer som har lämnat storstaden.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Dyra huspriser och lång arbetspendling – det är några av orsakerna till att barnfamiljer flyttar från storstaden.
– Den generella trenden är urbanisering men det finns en liten och stadig mottrend som är stabil över tid, säger Ulrika Åkerlund, doktor i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
Under 1970-talet lämnade många unga familjer i Sveriges storstäderna till förmån för landsbygden, den så kallade gröna vågen. Men studier visar att dagens flyttmönster ser annorlunda ut.
– De flyttar inte till landet utan till medelstora städer.
Billigare hus och nära till förskola
Inte heller flyttar barnfamiljerna nödvändigtvis för att komma närmare släkt och vänner, enligt Ulrika Åkerlund.
– Det handlar generellt om billigare huspriser och bättre möjligheter till jobb.
Men det finns andra flyttmotiv.
– Kortare pendling, närhet till förskolor och aktiviteter utomhus kan vara skäl som påverkar när denna grupp överväger att lämna storstaden.
Och det är just dessa faktorer som ska studeras i det nya forskningsprojektet Det nya livet utanför storstaden.
– Är det så att organiseringen av vardagslivet helt enkelt blir lättare i en mindre stad? Det vill vi ta reda på.
Vardagen kartläggs med promenadintervjuer
Genom projektet hoppas forskarna få svar på vad som gör platser attraktiva för barnfamiljer.
– Handlar det om platsbundna resurser som skola och jobb eller mjukare värden? Vi vill se hur man väger både hårda och mjuka värden, om familjerna får ihop livspussel och om deras vardag har blivit enklare efter flytten.
Kortare pendling, närhet till förskolor och aktiviteter utomhus kan vara skäl som påverkar när denna grupp överväger att lämna storstaden.
För att ta reda på det kommer barnfamiljer som har lämnat storstäder för mindre orter att få rita mentala kartor över hur de rörde sig i vardagen när de bodde i storstaden.
– De kommer att få visa hur de transporterade sig mellan jobb, förskola, var de handlade och hur de tog sig till olika fritidsaktiviteter.
Därefter kommer motsvarande att kartläggas på den nya hemorten. Men denna gång ska forskarna följa med familjerna i deras vardag.
– Vi ska göra så kallade promenadintervjuer, där vi helt enkelt följer med familjerna i deras vardagslogistik. Tanken är att det är lättare att vara spontan och avslappnad under en promenad, och vi får också en chans att se miljön i deras ny vardag.
Barnfamiljer en attraktiv målgrupp
Ulrika Åkerlund och hennes kollegor tror att mjuka värden spelar stor roll vid ett beslut om att lämna storstaden.
– Vi hoppas kunna visa att faktorer som säkerhet, närhet och att bli en del av grannsammanhang har stor påverkan på varför barnfamiljer väljer att bosätta sig på en ort.
Just barnfamiljer är en attraktiv målgrupp för mindre orter att attrahera.
– De utgör ett gott skatteunderlag, de konsumerar en hel del och de är aktiva medborgare som bidrar till det privata samhället.
Hjälp till stadsplanerare
Tidigare forskning visar att när barnen har kommit upp i skolåldern är familjerna mindre flyttbenägna, därför vill kommuner gärna attrahera familjer med mindre barn.
– De är i en fas i livet där det händer mycket. De ställer om i livet och får ett nytt projekt i vardagen som ska gå ihop med både arbete och barn.
Hur kan resultatet användas?
– Det kommer att hjälpa stadsplanerare och utvecklare som vill locka denna målgrupp till mindre orter som brottas med utflyttning. Genom projektet hoppas vi kunna ge bättre svar på hur staden kan iordningställas för att vara attraktiva för den målgruppen.
Om projektet
Att byta bostadsregion innebär en omorganisation av vardagen när det gäller bostad, arbete, fritid och andra aspekter som påverkar vardagen. Syftet med det nya forskningsprojektet Det nya livet utanför storstaden, erfarenheter av vardagen för barnfamiljer som flyttat ut från storstaden är att analysera barnfamiljers flytt ut från storstadsområdena som en strategi att förbättra den sociala hållbarheten i det dagliga livet.
Projektet vill ge svar på hur organiseringen av vardagslivet påverkat flyttbeslutet, men också hur flyttarna i efterhand upplever att vardagslivet påverkats av att familjeprojektet flyttats ut från storstaden.
Den empiriska delen av projektet kommer att bestå av en intervjustudie med barnfamiljer som valt att flytta från storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.