Industri & Energi
”Långtifrån cirkulär ekonomi i avloppssektorn”
Nyligen inföll Världstoalettdagen, en officiell FN-dag för att uppmärksamma sanitetsproblem globalt. Trots att man kan se globala framgångar finns det mycket kvar att göra – en tredjedel av världens befolkning saknar fortfarande tillgång till toalett. Även i Sverige behöver vi bli bättre på att ta tillvara avloppsvattnet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Näring och energi
De resurser som finns i avloppet är främst näring och energi. Enligt en tidigare artikel i Extrakt används ungefär 25 procent av avloppsslammet från våra reningsverk i dag till gödsel på åkrar. – En liten del av avloppets växtnäring cirkuleras och en viss del av energin tillvaratas när vi producerar biogas, men vi har långtifrån en cirkulär ekonomi i avloppssektorn.”Vi har långtifrån en cirkulär ekonomi i avloppssektorn.”De svenska hushållens avloppsvatten består av tre fraktioner; kiss, bajs och så kallat BDT-vatten – det vill säga bad, disk och tvättvatten. De olika fraktionerna innehåller både näring och energi som vi skulle kunna utnyttja, men tyvärr finns också oönskade ämnen i såväl avföring som tvättvatten. BDT-vattnet står för den största volymen. Det är också BDT-vattnet, tillsammans med bajs, som innehåller mest energi. Problemet med att återvinna dessa fraktioner är att bajs innehåller smittämnen medan BDT-vatten innehåller organiska miljöförorening, tungmetaller och mikroplaster. Urin innehåller mycket växtnäringsämnen som vi skulle kunna utnyttja, men samtidigt innehåller urinen också läkemedelsrester. – Det är inte svårt att sortera fraktionerna, utmaningen är att få dem i kretslopp.