Industri & Energi
”Ländernas klimatplaner kan få katastrofala konsekvenser”
Om all mark som jordens länder har tecknat in i sina klimatplaner skulle användas på det sätt som avses så skulle det få katastrofala konsekvenser för försörjning, ekosystem och biologisk mångfald, enligt en ny studie.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Genom att sammanställa den totala mängden mark som länder vill ta i anspråk för att nå nettonollutsläpp visar vår studie hur orealistiska klimatplanerna är. Om de genomförs till fullo påverkar det mark som i dag används till annat. Detta skulle skapa stora konflikter kring matproduktion och biologisk mångfald, säger Wim Carton, universitetslektor vid Lund University Centre for Sustainability Studies.
Enligt planerna ska 40 procent göras om till skog för att lagra koldioxid. Resten omfattar bland annat återställning av ekosystem, restaurering av mark och skog, och några få projekt för att avskilja och lagra koldioxid på olika sätt.
– Även om vi nog kommer att behöva fånga in och lagra koldioxid i framtiden för att nå nettonollutsläpp, måste vi helt klart sluta förlita oss på trädplantering och bioenergigrödor i så stor utsträckning. Annars förvärrar vi de problem vi redan har med högintensivt jordbruk och ohållbar markanvändning, säger Wim Carton i ett pressmeddelande.
Totalt granskade forskarna i studien 94 olika planer och kunde omvandla markstrategier till hektar för 140 länder.
– Befintliga scenarier kommer sannolikt inte att fungera, och om de gör det skulle det få katastrofala konsekvenser för försörjning, ekosystem och biologisk mångfald. De tar också fokus från de insatser som måste göras här och nu för att minska utsläppen.