Svenska kyrkans skogsbruk behöver ställas om för att möta klimatnödläget och hotet mot den biologiska mångfalden. Det konstaterar Svenska kyrkans skogsutredning, som föreslår en övergång till ett ekologiskt – och andligt – mer hållbart skogsbruk.

Svenska kyrkans skogsbruk har i dag huvudfokus på att generera ekonomisk avkastning, och detta har kritiserats både internt och från olika delar av civilsamhället. I den nya utredningen föreslås en ändrad riktning med ökat fokus på skogens ekologiska, sociala, andliga och existentiella värden.

− Svenska kyrkans budskap om ansvarstagande för klimatet behöver omsättas tydligare i konkret handling inom förvaltningen av skog och mark, säger utredaren Göran Enander i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Rent konkret föreslår utredningen att 20 procent av kyrkans skog ska skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring. Samtidigt föreslås att en tredjedel av skogen ska brukas med naturnära skogsbruk. Även i resten av skogen ska det enligt förslaget tas större hänsyn till biologisk mångfald än i dag genom minskad hyggesstorlek och genom att skogen får växa till en högre ålder innan den avverkas.

Förslagen bedöms innebära att Svenska kyrkans intäkter från skogen minskar med en fjärdedel.

Enligt utredningen ligger förändringarna som föreslås i linje med de ställningstaganden som kyrkan redan har gjort för klimatomställningen men också för försoning i relation till det samiska samhället.

Förhoppningen är att en ändrad riktning inom skogsbruket ska bidra till ekologisk hållbarhet men också till att främja lokal dialog och minska konflikter kring skogen.

− Det är min förhoppning att de nya målsättningarna ska bidra till att sänka konfliktnivån och till att Svenska kyrkan inom något år ses som ett föredöme när det gäller hållbar skogsförvaltning, säger Göran Enander i pressmeddelandet.