Extremväder och sjukdomar slår hårt mot produktionen av kakao, och krisen leder inte bara till höjda priser på choklad. Forskare varnar för att växande kakaoplantage kan hota två av världens största skalbaggar.

Enligt Världsbankens statistik sjönk kakaoproduktionen med 14 procent från 2023 till 2024. Prognoserna för 2025 ser inte bättre ut, enligt Francisco X. Aguilar, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Han forskar om kakaoböndernas villkor inom småskaliga lantbruk i Västafrika, och ser att bönderna står inför stora utmaningar. Extremväder stressar kakaoträden, vilket minskar skördarna och gör träden mer mottagliga för sjukdomar. Tillsammans söker forskare och bönder lösningar.

– Det kan handla om att förbättra lantbruksföreningar som kan ge mer stöd och även främja kunskapsutbyte mellan mindre lantbruk, säger Francisco X. Aguilar i en nyhetsartikel från SLU.  

Samtidigt som kakaoproduktionen minskar ökar den globala efterfrågan, vilket har pressat upp priserna. Det skulle kunna gynna lantbrukarna, förutsatt att de får sin rättmätiga del av vinsten, konstaterar Francisco X. Aguilar.

Utvecklingen pekar mot att högkvalitativ choklad i allt större utsträckning kommer bli en lyxvara för en mer begränsad konsumentgrupp.

Han tror att prisökningen på kakao kommer påverka den globala konsumtionen.

– Utvecklingen pekar mot att högkvalitativ choklad i allt större utsträckning kommer bli en lyxvara för en mer begränsad konsumentgrupp, säger han i nyhetsartikeln.

Inom livsmedelsindustrin finns flera startup-bolag som försöker ta fram alternativ till kakao. Ett tyskt företag har till exempel lanserat en choklad där kakaon ersatts av bland annat fermenterade solroskärnor och havre. Ett danskt företag använder bi-produkter från ölbryggning.

Att möta efterfrågan på kakao med nya kakaoplanteringar är heller inte okomplicerat. Forskare varnar till exempel för att kakaoindustrin bidragit till att två av världens största skalbaggar hotas av utrotning. Det handlar om två sorters Goliatbaggar som lever i tropiska områden i Afrika.

– Det finns inga verkliga åtgärder för att begränsa expansionen av kakaoplantagerna i Västafrika, säger Luca Luiselli, professor i ekologi vid universitetet i Lomé i Togo, i en artikel i the Conversation.