Kemikalier
Krafttag krävs nu för att hejda artutrotning
Det är en dyster framtidsbild – där människan undergräver grunden för världsekonomin, livsmedelsförsörjning, hälsa och livskvalitet – som beskrivs i ny rapport om de globala tillståndet för biologisk mångfald.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Rapporten från FN:s forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, visar att ungefär en miljon arter – växter och djur – är utrotningshotade. Många riskerar att försvinna inom ett årtionde.
Författarna till rapporten understryker dock att det inte är för sent att agera – men det måste ske nu och på alla nivåer – lokalt, regionalt och globalt.
– Stötestenen nu är att genomföra nödvändiga samhällsomställningar i många av världens regioner. Det handlar om att förhindra korruption, få en mer rättvis fördelning av jordens resurser, men också att minska kontraproduktiva miljösubventioner inom fiskenäring och skogsbruk, berättar Cecilia Lindblad, IPBES-panelens kontaktperson i Sverige i ett pressmeddelande från Naturvårdsverket.
– För Sveriges del innebär rapporten att vi kan verka för ökad satsning på skydd och förvaltning av natur, bland annat genom att uppfylla EU:s Art- och habitatdirektiv och det marina direktivet. Vi kan också satsa på kunskapshöjande insatser om betydelsen av biologisk mångfald, säger Cecilia Lindblad.
Rapporten bygger på att över 150 internationella forskare och experter har analyserat litteratur från natur- och samhällsvetenskap med traditionell och lokal kunskap.