Industri & Energi
Klimatforskare hyllar Greta Thunberg
”Vuxna säger till Greta att hon borde studera till klimatforskare istället för att strejka. Men på sistone har Greta gjort mer för att uppmärksamma det akuta läget för klimatet än någon av oss forskare.” Det skriver ett antal klimatforskare som idag demonstrerar med Greta på Mynttorget i Stockholm.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Idag demonstrerar ett mindre antal klimatforskare med Greta Thunberg på Mynttorget i Stockholm.
20 augusti 2018 inledde Greta Thunberg en klimatstrejk utanför Sveriges Riksdag, som hon fortsatte med fram till Riksdagsvalet den 9 september. Sedan dess har hon strejkat på fredagar, och planerar fortsätta tills svensk politik är i linje med Parisavtalet. Initiativet har spridits till många delar av världen och har uppmärksammats av internationell media.
Idag har klimatforskare samlats på Mynttorget för att stötta Greta Thunberg, och har också skrivit ett brev. I brevet står det:
”Vuxna säger till Greta att hon borde studera till klimatforskare istället för att strejka. Men på sistone har Greta gjort mer för att uppmärksamma det akuta läget för klimatet än någon av oss forskare. Vi vill visa vårt stöd för Gretas skolstrejk, och visa att även vi är frustrerade över att klimatpolitiken går för långsamt framåt.
Den nya IPCC-rapporten visar att vi inte klarar Parisavtalets 2°-mål utan drastiskt förändrad politik. Ländernas nuvarande åtaganden under Parisavtalet kommer att orsaka temperaturökningar på 3–3.5 °C till 2100 snarare än <2 °C. Därför ber vi våra politiker inför klimattoppmötet i Katowice att göra allt för att det nya avtalet ska bli mer effektivt och bindande, och att överenskomna utsläppsminskningar är tillräckliga för att klara 2°-målet. Vi vill att Sverige följer våra egna åtaganden att minska koldioxidutsläppen med 40 % till 2020, och inräknar utsläpp utomlands orsakade av vår konsumtion.
Vi naturvetare är skolade i att uttrycka oss försiktigt. Det är en viktig del i vår utbildning att presentera resultat utan värderingar; fakta ska tala för sig själv. Detta kan vara en orsak till varför allmänheten, media och politiker undermedvetet underskattar allvaret i det vi rapporterar. Ord som very och extremely förekommer sällan i naturvetenskapliga texter, även om många skeenden vi nu observerar är extrema, exempelvis:
- Koldioxidhalten i atmosfären idag är högre än på 800 000 år
- Globala medeltemperaturen har ökat mer än 1°C sedan 1880-talet
- Havsytan har höjts och haven har blivit varmare och surare
- Arktis havsis på sommaren är mindre än den varit på 100 000 år
Förändringarna sker snabbare än någonsin förut, och forskarna är överens om att det till största delen beror på människans förbränning av fossila bränslen. Forskare har varnat för växthuseffekten sedan 1896, men förbränningen av fossila bränslen har fortsatt att öka exponentiellt. Om vi handlar nu kan vi undvika en snabb förlust av klimatstabiliserande istäcken och flera meters havsnivåhöjning. De val våra samhällen gör under de kommande åren är kritiska för att förhindra en accelererande uppvärmning – och det mänskliga lidande det skulle leda till.
Gretas skolstrejk är ännu en väckarklocka, nu måste vi lyssna.”
Bland forskarna syns Maria Johansson vis Stockholms universitet, Douglas Nilsson vid ACES vid Stockholms universitet och Lon Hansson, doktorand vid Stockholms universitet.