Klimatsamtalen på FN:s COP-möten är ”inte längre ändamålsenliga” och behöver snarast ses över, menar en rad klimatexperter, bland annat tidigare FN-chefen Ban-Ki Moon och klimatforskaren Johan Rockström.

FN:s klimatmöten har bidragit till väsentliga framsteg i klimatarbetet, men nu är det hög tid att se över formen för dem, världen behöver gå från förhandlingar till agerande, skriver en rad av världens ledande klimatexperter i ett öppet brev till FN. Några av de som står bakom uttalandet är FN:s förra klimatchef Christiana Figueres och Irlands tidigare president Mary Robinson.

”Med den nuvarande strukturen kan COP-mötena helt enkelt inte skapa förändring i den hastighet och skala som är nödvändig för att nå ett klimat som är säkert för mänskligheten”, skriver man.

Vidare menar de att länder som inte är beredda att fasa ut fossila bränslen inte kan tillåtas att stå som värd för COP-mötena, som i år hålls i Azerbajdzjan och i fjol i Förenade Arabemiraten, båda två betydande oljeproducenter. Värdländerna måste ”visa hög ambitionsnivå för att nå målen i Parisavtalet”, skriver författarna, och efterlyser mindre, men mer frekventa COP-möten som också följer upp de löften som länderna ger.

– Vi ifrågasätter inte COP-processen, tvärtom behöver vi den mer än någonsin. Men vi måste gå in i ”action mode”, säger Johan Rockström enligt BBC News.

Både FN och Azerbajdzjan har fått skarp kritik för att COP29 hålls i ett land med små ambitioner att avveckla utvinningen av fossila bränslen. Vid öppningsceremonin i huvudstaden Baku sade landets president Ilham Aliyev att landets olja och gas var ”en gåva från gud”. Inför mötet avslöjade BBC News också att landets COP-chef utnyttjat sin position för att under FN-mötet möjliggöra diskussioner om investeringar i landets statliga olje- och gasbolag.

Diktaturen Azerbajdzjan har också kritiserats av bland andra Human Rights Watch för att inte respektera mänskliga rättigheter och för att tysta klimataktivister och andra kritiska röster.