Biologisk mångfald
Kiss bäst bland återvunna gödselmedel
Vill man använda återvinnings-gödsel på åkrarna är kiss det bästa valet, visar en ny avhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Samhället strävar efter så stor materialåtervinning som möjligt. Samtidigt medför användningen av mineralgödsel stora miljöproblem. Det kräver mycket energi att producera, det bidrar till övergödningen, utsläpp av växthusgaser och förbrukar i snabb takt jordens återstående tillgångar på fosfor. Dessutom ger det utsläpp av tungmetallen kadmium. I det ekologiska jordbruket använder man inte konstgödsel, och de jordbruk som inte har tillgång till stallgödsel behöver få tillgång till organiska gödselmedel från annat håll. Allt detta gör det intressant att undersöka hur växtnäringsämnen som lämnar jordbruket – och blir toalett-, slakteri- och matavfall – kan återvinnas som gödselmedel.
Johanna Spångberg vid Institutionen för energi och teknik vid SLU i Uppsala, som försvarar sin avhandling den 20 mars, har gjort livscykelanalyser för bland annat slakteriavfall, olika toalettavfall och rötat matavfall, som återvinns som gödselmedel. Hon tittade på deras miljöpåverkan i form av energianvändning, klimatpåverkan, övergödning, försurning, kadmiumflödet till marken och hur mycket icke förnybar fosfor som går åt i de återvunna gödselmedlens hela livscykel.
Sammantaget visar sig källsorterad urin vara det gödselmedel som är bäst ur miljösynpunkt. En av fördelarna med att använda det som gödselmedel är att återvinningen samtidigt minskar mängden kväve och fosfor i avloppsvattnet.