En ny forskningsrapport visar att det lönar sig att arbeta kemikaliesmart och försöka begränsa antalet skadliga ämnen så långt det går.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I pilotstudien har tre olika förskolor ingått. Flera provtagningar och analyser har gjorts av skadliga ämnen som bland annat kan spridas från golvmattor. Forskarnas mätningar på förskolan visar att exempelvis ftalater, en grupp ämnen som används som mjukgörare, förekommer i ytterst låga halter.
– Vi har kartlagt olika ämnen som finns i luft, i damm och i material från framförallt golv och mattor, säger Sarka Langer, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett
pressmeddelande.
Genom egna miljöstyrningsrutiner kan fastighetsbolag minska mängden skadliga kemikalier i förskolor och skolor, och det finns även kommunala guider som ”Vägledning för en kemikaliesmart förskola”, utarbetad av miljöförvaltningen i Stockholm. Enligt studien har det sammanlagda arbetet gett resultat.
– Det är verkligen glädjande och ett bevis på att våra krav på kemikaliesmarta materialval har gett önskat resultat. När vi blir fler och fler som ställer krav så ser vi också att det sätter press på tillverkarna så att de tar fram nya och bättre produkter, säger Ulrika Broman, hållbarhetsstrateg på fastighetsbolaget SISAB.
Bakom pilotstudien ”Kemikaliesmarta åtgärder i förskola” står IVL Svenska Miljöinstitutet som samarbetat med Skolfastigheter i Stockholm (SISAB), miljöförvaltningen i Stockholms stad och Stockholms universitet.
Ladda ner
rapporten.
[nyhetsbrev]