En ny studie visar att kemikalier i damm inomhus kan störa transporten av sköldkörtelhormon. Det kan påverka hälsan under hela livet, men är särskilt problematiskt för små barn.

Damm inomhus innehåller många olika kemikalier som kommer från produkter i våra hem. Vissa av dessa kemikalier kan binda till protein som transporterar sköldkörtelhormon i kroppen. I en ny studie har forskarna undersökt om bindningen av sköldkörtelhormonet till proteinet störs av kemikalier i damm.

Sköldkörtelhormoner är bland annat viktigt för normal tillväxt och utveckling av hjärnan under de tidiga levnadsåren. En störning i hormonnivåer kan påverka hälsan under hela livet, men är särskilt problematiskt för små barn då de utvecklas.

– I den här studien har vi kunnat visa att 25 hormonstörande kemikalier som man hittar i vanligt hushållsdamm skulle kunna påverka en normal sköldkörtelfunktion vid de halter som finns hos människor, både hos vuxna och hos barn, säger Jana Weiss, forskare vid Institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet, som har gjort studien tillsammans med forskare i Amsterdam och London.

Vissa av de testade kemikalierna kunde till och med binda starkare till proteinet än vad sköldkörtelhormonerna själva gör.
– Om man testar alla kemikalier i en blandning så såg vi en effekt på proteinet, trots att de enskilda kemikalierna i blandningen var i en koncentration under deras effektnivå. Detta visar på vikten av att ta med alla kemikalier som vi är exponerade för när vi utvärderar risken för exponeringen. Om man endast tittar på enskilda kemikalier så underskattar vi deras effekt på organismen, säger Jana Weiss i ett pressmeddelande.

Extrakt har tidigare skrivit om forskningsprojektet MiSSE (Mixture Effects of EDCs with emphasis on thyroidogenicity) som studerade hur katter exponeras för sköldkörtelstörande miljöföroreningar via hushållsdamm.


Karin Montgomerytext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Ea Baden skriver:

    Vad finns det för möjlighet att undersöka sina hem för cocktailen av dessa störande ämnen, så att man inte oroar sig i onödan. Vi försöker köpa begagnade möbler för att minimera kemikalierna, men upplever att det finns mycket damm i hemmet. Kan kommuner ta fram rutiner för att erbjuda mätningar i sina hem?

  • Rickard skriver:

    Det vore intressant att få veta vilka kemikalier det handlar om och vilka produkter de kommer ifrån.

    • karin skriver:

      Hej! Tack för din fråga! Jag slussar den vidare till forskaren som citeras i texten, återkommer med svar.

      • karin skriver:

        Så här svarar Jana Weiss:

        ”Vi tittade på en rad olika kemikaliegrupper. Jag sammanfattar dem här. Perfluorerade alkylsubstanser (sk PFAS) som är fett och vattenavstötande material i finns i tex köksattiraljer (bla non-stick material), textilier (bla funktionella kläder) och golvpolish. Parabener och triklosan som är en grupp konserveringsmedel som är vanliga i hygienartiklar, kosmetika och rengöringsmedel. Bromerade flamskyddsmedel som används i elektronik, där vissa är förbjudna idag men vi hittar dem fortfarande i våra hem då det tar tid innan alla produkter också lämnat våra hem. Nonylfenol är ett ämne som är förbjudet inom EU, men kan förekomma i textilier såsom kläder och handdukar som importerats från länder utanför EU. Till sist så analyserade vi de gamla synderna pentaklorfenol (PCP) och polyklorerade bifenyler (PCBer). Dessa är förbjudna sedan årtionde men de är så stabila och långlivade att vi hittar dem överallt i vår miljö. PCP är ett bekämpningsmedel som använts i hög grad inom träindustrin. PCBer användes i transformatorer och hydrauloljor, som långsamt läckte ut i miljön och till slut hamnade i tex fisk och andra djur och vi får i oss dem via maten. ”