Toppglaciären på Kebnekaises sydtopp har minskat med 3,3 meter jämfört med förra året, enligt den senaste mätningen. Det är den kraftigaste avsmältningen på 30 år.

Kebnekaises sydtopp var tidigare Sveriges högsta punkt, men 2019 gick Nordtoppen om med 1,2 meter i höjdskillnad. I år är Nordtoppen 6,9 meter högre, enligt de årliga mätningar som görs av forskningsstationen i Tarfala som hör till Stockholms universitet.

I år mättes Sydtoppens glaciär till 2089,9 meter över havet.

Den stora avsmältningen kan bero på att augusti månad har varit betydligt varmare än vanligt, 9,1 grader i medeltemperatur, att jämföra med en snittemperatur på 6,5 grader de senaste tio åren.

– Det kan förklara varför avsmältningen på Sydtoppen i år är mer än dubbelt så stor som avsmältningen som observerats där det senaste decenniet. Då höll den sig oftast mellan en och två meter. Det förekom dessutom några få år med lite tillväxt, säger Nina Kirchner, professor i glaciologi och föreståndare för Tarfala forskningsstation, i ett pressmeddelande.

Nordtoppen har en isfri bergstopp och en fast höjd på 2096,8 meter. Sydtoppen, som täcks toppglaciären, varierar från år till år. Det betyder att Sydtoppen inte längre kommer att vara näst högst om avsmältningstrenden fortsätter, i stället blir Sarektjåkko inom kort Sveriges näst högsta topp.