Klimat
Kebnekaises sydtopp har minskat med två meter
Ett nytt bottenrekord har i år uppmätts för Kebnekaises sydtopp, som har krympt med två meter jämfört med fjolårets mätning.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Från mitten av 1940-talet finns en obruten serie mätningar av Kebnekaises sydtopp utförda av forskare vid Stockholms universitets forskningsstation i Tarfala. Årets mätning landade på 2 094,6 meter över havet. vilket kan jämföras med fjolårets mätning på 2 096,5 meter. Avsmältningen är alltså närmare två meter det senaste året.
Sedan 2000 har toppens höjd drastiskt minskat samtidigt , men toppens höjd är starkt kopplad till Storglaciärens massbalans som även den mäts årligen.
– Höjdens variation är därför en god symbol för glaciärernas respons på ett värmande klimat i Sverige. När vandrare i dag bestiger toppen passerar de en platt del – en ”förtopp”, som inte existerade i början av 2000-talet. Sedan 2020 har toppen blivit 2,2 m lägre, men ”förtoppen” har vuxit med upp till 1,2 meter, säger Per Holmlund, professor i glaciologi, i ett pressmeddelande.
Sommaren 2018 var första gången forskarna vid Tarfala forskningsstation kunde konstatera att sydtoppen på Kebnekaise var lägre än nordtoppen på samma berg. Sverige fick då officiellt en ny högsta punkt, Kebnekaises nordtopp med höjden 2096,8 meter över havet. Nordtoppens högsta punkt består av berg och är därmed stabil.