Biologisk mångfald
Kampen om marken hårdnar söder om Sahara
Bara en liten andel av den mark i de afrikanska områdena söder om Sahara, som förvärvats genom landgrabbing, används till livsmedelsodling. Bristen på mark och vatten drabbar byborna hårt och hotet från klimatförändringar riskerar att förvärra situationen. På flera sätt.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Begränsad marktillgång
Situationen påverkar lokalbefolkningens förmåga till försörjning. – Få erbjuds jobb av företagen och eftersom majoriteten av lokalbefolkningen försörjer sig på jordbruk så drabbas de hårt av begränsad marktillgång och ökad konkurrens om vatten. I vissa regioner har naturskyddsområden utökats för att bevara biodiversitet, vilket också ökar pressen på de lokala bönderna att hitta odlingsbar mark någon annanstans, eller odla mer intensivt på mindre markyta. Än värre kan de bli på grund av klimatförändringarna – som riskerar att göra marken torrare och förvärra vattenbristen. – Många av de jag har intervjuat uttryckte oro för att de inte kommer att ha någon mark att ge till sina barn, säger hon.Värdefulla naturresurser
Men det finns ytterligare en dimension som ställer till det för byborna – nya marknadsbaserade lösningar på klimat- och fattigdomsproblem. – Det tillåter att rika delar av världen tar allt mer värdefulla naturresurser som mark och vatten i anspråk, speciellt i länder med hög korruption och fattigdom. Hon exemplifierar med ett EU-initiativ om en ökad kvot biobränslen i transportsektorn. – Det ledde till många investeringar i sockerrör och andra biobränslegrödor.Maten måste vara i fokus
Liknande exempel finns för initiativ där man vill kompensera för koldioxidutsläpp. – Till exempel att man tar bort naturlig vegetation och skog för att odla snabbväxande träd. Därigenom tar man mark från småskaliga bönder som inte har något med utsläppen att göra.– Företagen måste odla grödor som går att äta och använda metoder som förbrukar mindre vatten.Så vad behöver göras? – Maten måste vara i fokus. Företagen måste odla grödor som går att äta och använda metoder som förbrukar mindre vatten. Dessutom måste byborna få en chans att bli delaktiga.
Växande motstånd
Den bild Emma Johansson målar upp känns minst sagt dyster, men hon tror att en förändring är möjlig. – Bara under de fem åren jag har forskat om landgrabbing har det tillkommit nya regler för hur investeringarna får se ut, till exempel hur mycket mark som får tas i anspråk, olika storlek beroende på gröda. Jag vet att organisationer i länder där mark köpts upp jobbar hårt med att göra folk medvetna om deras rättigheter, så det växer också ett starkare motstånd.– Människor lider i dag av dessa orättvisa förhållandena som de inte ens har fått chansen att påverka.– Antingen kommer lösningen underifrån, genom att informera människor på plats om sina rättigheter och uppmana till revolt. Men detta är såklart farligt för dem som redan är utsatta. Eller så får EU se till att skärpa sig, och ta ansvar för de bieffekter som deras regler och incitament leder till. Och en förändring brådskar. – Saker måste hända nu, vi har inte tid att förlora mer biodiversitet. Människor lider i dag av dessa orättvisa förhållandena som de inte ens har fått chansen att påverka, säger Emma Johansson.
Emma Johanssons rekommendationer
Emma Johanssons rekommendationer för storskaliga markförvärv bygger vidare på de rekommendationer som Food and Agriculture Organisation (FAO) har tagit fram: • Grödor som odlas på förvärvad mark ska vara ätbar och tillgodose lokala behov. Det är av extra vikt om det råder matosäkerhet i landet. En investering i mark ska gynna både företaget och människor som bor i närområdet. • Grödor ska vara anpassade till det lokala klimatet, och förbruka minsta möjliga mån vatten. • Företag som förvärvar mark ska använda sig av hållbara odlingstekniker som inte utarmar jorden och etablera effektiva bevattningssystem, som exempelvis bevattning med dropp och rör snarare än spridare. Det bör finnas regler om vattenanvändning i markförvärvskontrakten. • Alla markförvärv ska kombinera de styrkor som investerare för med sig, som teknik och kapital, med lokala jordbrukares arbetskraft och kunskap om lokala förhållanden och odlingssätt.
Landgrabbing
Markförvärven görs ofta av internationella företag som köper eller hyr stora markarealer, ofta under flera årtionden. Majoriteten av det som odlas används för skogsbruk, men även för biobränsleproduktion; de vanligaste grödorna är palmolja och sockerrör. Samtidigt importeras en stor andel livsmedel. Emma Johansson tycker att den globala marknaden för markförvärv – där företag ofta läggs ner, säljer vidare sin mark, eller låter den ligga i träda – måste regleras. Inte minst eftersom vissa regioner har utökat naturskyddsområden som ett led i att bevara biodiversitet, vilket i sin tur hindrar småskaliga bönder att expandera inom dessa områden. Klimatförändringarna kan i sin tur förvärra situationen för småjordbrukare om regioner blir torrare och bristen på vatten större. Globalt sett så är lika mycket mark som motsvarar hela Frankrikes yta grabbad, ungefär hälften av denna mark är i afrikanska länder. Källa: www.landmatrix.org