Juli blir globalt sett den varmaste månaden som någonsin uppmätts, enligt uträkningar av forskare vid Leipzigs universitet. Samtidigt visar andra studier att värmeböljorna vi nu ser framförallt är kopplade till användningen av fossil energi.

Den varmaste dagen i världen inträffade den sjätte juli, enligt statistik från EU:s Copernicus Climate Change Service. I den framgår också att de 23 varmaste dagarna som någonsin uppmätts alla är från juli i år.

– Vi behöver inte vänta till slutet av månaden för att veta det säkert. Om vi inte får en ”mini-istid” nu kommer juli att slå värmerekord över hela världen. Klimatförändringen är här. Det är skrämmande, och det är bara början, sade FN:s generalsekreterare António Guterres på en pressträff i New York på torsdagen, rapporterar Reuters.

Effekterna av värmeböljorna i juli har blivit tydliga över hela världen, men det är framför allt södra Europa – bland annat i brandhärjade Algeriet och Grekland – samt Nordamerika och Kina som har drabbats av extremvärmen.

Forskare vid Leipzigs universitet har räknat ut att juli 2023 kommer att ligga 1,3-1,7 grader över de genomsnittliga temperaturer för månaden som mätts upp innan användningen av fossila bränslen blivit utbredd. Karsten Haustein som står bakom beräkningarna är säker på att uträkningarna står sig även om de sista dagarna i juli skulle bli svalare än väntat.

– Det blir inte bara den varmaste juli, utan också den varmaste månaden någonsin sett till global medeltemperatur. Vi måste gå tusentals år tillbaka, troligen tio tusentals år, för att se liknande varma klimat på vår planet, säger han i ett uttalande, enligt Reuters.

Enligt en annan studie, från World Weather Attribution, skulle de värmeböljor vi nu ser inte ske utan mänsklig påverkan, främst genom användningen av fossila bränslen. Värmeböljan i Kina skulle inträffa 1 gång på 250 år utan mänsklig påverkan på klimatet, medan värmen vi ser i södra Europa och USA och Mexiko hade varit extremt ovanliga.


Elin Vikstentext

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Dag Lindgren skriver:

    Det mest oroande är inte att tidigare månadsrekord slagits utan med hur mycket de slagits och att en långs serie dagar slagit rekord. Trots att jag tycker det är för mycket alarmism så är det förvånande att detta inte resulterat i en klarare positiv inställning hos politikerna för intensifierade klimatåtgärder.