Industri & Energi
Juli 2023 – varmaste månaden som uppmätts
Juli blir globalt sett den varmaste månaden som någonsin uppmätts, enligt uträkningar av forskare vid Leipzigs universitet. Samtidigt visar andra studier att värmeböljorna vi nu ser framförallt är kopplade till användningen av fossil energi.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Den varmaste dagen i världen inträffade den sjätte juli, enligt statistik från EU:s Copernicus Climate Change Service. I den framgår också att de 23 varmaste dagarna som någonsin uppmätts alla är från juli i år.
– Vi behöver inte vänta till slutet av månaden för att veta det säkert. Om vi inte får en ”mini-istid” nu kommer juli att slå värmerekord över hela världen. Klimatförändringen är här. Det är skrämmande, och det är bara början, sade FN:s generalsekreterare António Guterres på en pressträff i New York på torsdagen, rapporterar Reuters.
Effekterna av värmeböljorna i juli har blivit tydliga över hela världen, men det är framför allt södra Europa – bland annat i brandhärjade Algeriet och Grekland – samt Nordamerika och Kina som har drabbats av extremvärmen.
Forskare vid Leipzigs universitet har räknat ut att juli 2023 kommer att ligga 1,3-1,7 grader över de genomsnittliga temperaturer för månaden som mätts upp innan användningen av fossila bränslen blivit utbredd. Karsten Haustein som står bakom beräkningarna är säker på att uträkningarna står sig även om de sista dagarna i juli skulle bli svalare än väntat.
– Det blir inte bara den varmaste juli, utan också den varmaste månaden någonsin sett till global medeltemperatur. Vi måste gå tusentals år tillbaka, troligen tio tusentals år, för att se liknande varma klimat på vår planet, säger han i ett uttalande, enligt Reuters.
Enligt en annan studie, från World Weather Attribution, skulle de värmeböljor vi nu ser inte ske utan mänsklig påverkan, främst genom användningen av fossila bränslen. Värmeböljan i Kina skulle inträffa 1 gång på 250 år utan mänsklig påverkan på klimatet, medan värmen vi ser i södra Europa och USA och Mexiko hade varit extremt ovanliga.