Det började som en vild chansning. Men efter ett år kan Silvia Mutlu i skånska Staffanstorp konstatera att det går alldeles utmärkt att odla saffran i Sverige. Nu hoppas hon kunna öppna en gårdsbutik för att sälja den eftertraktade kryddan.

Tio minuter utanför Malmö ligger gården Saffranstorp. Vid första anblick skiljer sig den och dess omgivningar inte nämnvärt från majoriteten av gårdarna på den skånska slätten som odlar potatis, betor och spannmål. Det är först när man tittar noga i odlingsbäddarna som skillnaden blir uppenbar – i prydliga rader står tusentals yviga saffranskrokusar, även känt som världens dyraste krydda.

Vin blev saffran

Det hela började för fyra år sedan när Silvia Mutlus föräldrar köpte gården för att starta en vinodling. När hennes pappa blev sjuk fick planerna läggas på is och de började fundera på vad de skulle göra med all obrukad mark.
– En dag hade mamma sett ett program på turkisk tv där de odlade saffran och frågade om vi inte kunde prova det. Vi började att googla efter information och efter några dagar beställde vi 8 000 saffranskrokusar från Nederländerna. Det var först när leveransen kom som jag fattade vad som hände, säger Silvia Mutlu.

Utan någon som helst grundläggande kunskap i saffransodling, mer än den information familjen hade sökt upp på internet, sattes de första lökarna i jorden i september förra året. De räknade inte med att få någon skörd det första året, men redan efter några månader kom de första blommorna.
– Det gick mycket bättre än vad vi hade förväntat oss och sammanlagt fick vi fem gram saffran.
I september i år sattes ytterligare 35 000 lökar i jorden, denna gång från Iran.

Precis som förra året går utvecklingen snabbt och redan nu sticker det upp enstaka lila blommor. Silvia Mutlu knäböjer och pillar fram tre orangeröda saffranstrådar, innanför kronbladen.
– Blommorna plockas för hand och det är mycket pill att få ut saffranstrådarna. Alla hjälper till, till och med min fyraåriga dotter. Hon är faktiskt bättre än oss på att pilla ut dem, säger hon.

Kallt klimat är inget hinder

Saffran odlas främst i Iran, Afghanistan, Nordafrika och Sydeuropa och det behövs runt 100 000 blommor för att få ett kilo saffran. Kilopriset varierar beroende på kvalitet, men ligger för tillfället mellan 30 000-40 000 kronor. Eftersom saffranet från Saffranstorp är både ekologiskt och närodlat tror Silvia Mutlu att kilopriset i deras fall kan bli något högre.

Det är lätt att tro att Sveriges kyliga och blåsiga klimat skulle ställa till problem för krokusarna, men så är tydligen inte fallet.
– Vintrarna i Iran och Afghanistan betydligt kallare än i Sverige så klarar de kylan där klarar de kylan här.

Silvia Mutlu medger dock att det var nervöst när den första frosten respektive snön kom. Det visade sig dock inte vara något att oroa sig över, allt som händer är att blommorna stannar i utvecklingen tills dess att det blir plusgrader igen.

Det enda familjen gör för att saffranskrokusarna ska trivas är att rensa ogräs och skrämma bort fåglar. I övrigt sköter sig plantorna sig själva. De behöver varken besprutas eller bevattnas. Inte ens rådjuren verkar vara intresserade av blommorna.
– Ibland har vi sett spår på åkern, men det verkar inte ens ha smakat på dem.

Stort intresse från medierna

Efter att blommorna har plockats och saffranet har skördats ska det lufttorka i ett par dagar. Därefter förvaras saffranet i glasburkar och när Silvia Mutlu öppnar ett av locken sprids genast en doft av lussekatt. För någon som lever och andas saffran är doften dock inte längre associerad med enbart jul.
– Vi har upptäckt att saffran fungerar till så mycket mer. Ofta när vi lagar mat slänger vi i ett par strån bara för att experimentera. Fast mest passar den nog i bakning på grund av den söta aromen.

Det är inte bara familjen som har fattat tycke för det röda guldet. På kort tid har odlingen blivit uppmärksammad av både medier, privatpersoner och företag och redan i somras hörde folk av sig och ville handla. De har till och med haft besök av ett nederländskt tv-team.
– Närodlat och ekologiskt ligger verkligen i tiden och efterfrågan är enormt stor. Vi håller just nu på att undersöka marknaden och förhoppningen är att vi en dag ska kunna öppna en gårdsbutik.

Saffran

Saffran erhålls från pistillmärkena av växtarten saffranskrokus. Saffran har spelat stor roll som krydda, parfym och färgämne och även inom medicinen. Pistillmärkena innehåller ett mycket kraftigt gult färgämne, krocin, samt saffransolja, som ger kryddoften.

Saffran är utan jämförelse den dyraste kryddan och har ofta förfalskats. Kapsaffran, en produkt som till lukt och färgningsförmåga påminner om äkta saffran, har man utvunnit från lejongapsväxten Chaenoʹstoma croʹceum.

Varje år produceras omkring 300 ton saffran. Drygt hälften produceras i Iran.

Saffran odlades 1500 f.Kr. i bland annat Egypten och på Kreta. I samband med festligheter i antikens Rom användes saffran för att skapa vällukt. I Sverige omtalas kryddan tidigast från gravölet 1328 efter lagman Birger Petersson (heliga Birgittas far). Saffran som brödkrydda förekom vid danska hovet redan på 1400-talet, medan den i Sverige skall ha introducerats först av Stockholmsbagaren Mårten Kemmecker (död 1675). Från Stockholm spreds saffran främst i Östsverige och brukades i festliga sammanhang, bland annat på Gotland i saffranspannkaka.
Källa: SvD/Nationalencyklopedin