Klimat
”Ja, värmeböljan hänger samman med klimatförändringar”
”Vi har dopat vädret med växthusgaser, detta är resultatet. Och det kommer mer.” Det skriver meterologen och klimatexperten Martin Hedberg i ett inlägg.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Många forskare har svarat på journalisters frågor om sommarens värmebölja och bränder är kopplade till klimatförändringar. I förrgår citerades tre forskare i en artikel i Expressen.
– Det är en sån där fråga som man får varenda gång det inträffar något extremt. Oavsett om det är torka och skogsbränder eller om det är översvämningar. Och svaret är alltid detsamma – att just detta händer just nu kan man inte säkert koppla till klimatförändringarna, sa Michael Tjernström, klimatforskare och professor i meteorologi vid Stockholms universitet, till Expressen.
De två övriga forskarna, Helen Ivars Grape, hydrolog på SMHI, och Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, uttalade sig liknande.
– Att titta enskilt på Sverige under ett år är för kort tid. Just nu upplever vi en extremt varm sommar, men vädret under en enskild period kan avvika från det normala, sa Helen Ivars Grape.
I artikeln sammanfattades forskarnas uttalanden som att de svenska skogsbränderna inte kan kopplas till klimatförändringar, vilket enligt meterologen Martin Hedberg är felaktigt.
”De uttalanden som forskarna gör är förföriskt lätta att tolka som att: vi hade haft såväl torka och värmebölja som dessa skogsbränder även om vi inte hade påverkat klimatet och även om jordens medeltemperatur inte stigit med en grad inom loppet av ett par decennier. Men notera att ingen av dem påstår detta! (…) Beviset för att vi påverkar klimatet finns i långa mätserier av väderdata, inte i enskilda händelser. Det är därför som journalistens egna slutsats i ingressen ”De svenska skogsbränderna kan inte kopplas till klimatförändringar…” är direkt felaktig.”
Martin Hedberg menar att det handlar om sannolikheter, och säger med NASA som källa att vi har skapat en situation där värmeböljor globalt är 100 gånger så sannolika som de var under 50-, 60- och 70-talet. Samtidigt är dagens värmeböljor också varmare än de var då. Forskare kom nyligen fram till att nuvarande värmebölja i norra Europa är dubbelt så sannolik jämfört med om vi inte skulle haft klimatförändringar.
Martin Hedberg går också igenom hur golfströmmen och jetvindar påverkar högtryck, och drar slutsatsen att ”det är vi som har skapat den här situationen. Det är inte slumpen, ’naturliga variationer’ eller ’hade hänt i alla fall’. Detta vid 1°C uppvärmning. Vädret med värmebölja, torka och bränder är en konsekvens av att människan har påverkat klimatet, främst genom enorma utsläpp av växthusgaser.”