Omställningen till mer hållbara samhällen går trögt, trots att forskningen slår fast att det är nödvändigt för att rädda klimat och biologisk mångfald. I en ny rapport från FN:s expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, lyfts maktkoncentrationen till ett fåtal stora och lönsamma bolag fram som ett hinder.

– Transformativ förändring är nödvändig eftersom de flesta tidigare försök att bevara, som syftar till att reformera snarare än att transformera system, har misslyckats med att vända nedgången i naturen runt om i världen, vilket har allvarliga effekter både på global ekonomi och mänskligt välbefinnande, säger Karen O’Brien, en av forskarna som lett arbetet med rapporten, i ett pressmeddelande.

Vanor, som att äta mindre kött och mer lokalproducerade råvaror, kan vara svåra att ändra. Men enligt rapporten handlar det också om att man inte lyckats utveckla tekniska lösningar i tillräckligt stor utsträckning.

I rapporten lyfts fem strategier fram för att skynda på en omställning: satsa på att bevara natur med stort värde för människor, påskynda omställningen i branscher som har störst negativ påverkan på klimat och biologisk mångfald, ställ om ekonomiska system så att de gynnar natur och rättvisa, ställ om politiska system så att de blir inkluderande, adaptiva och kan hållas ansvariga, samt slutligen satsa på politiska åtgärder som främjar nya sociala normer och beteenden.

I veckan har IPBES även släppt Nexus-rapporten, en analys av befintlig forskning om kopplingarna mellan biologisk mångfald, klimat, hälsa, matproduktion och vattentillgång, och hur man kan förbättra samordningen.

I rapporten presenteras åtgärder som gynnar flera av dessa områden samtidigt, till exempel restaurering av våtmarker som ger såväl ökad biologisk mångfald som översvämningsskydd och vattenrening.

Titeln Nexus kommer från det engelska ordet för samband och mångfaldspanelen menar att miljöarbetet hittills har präglats av stuprörstänkande, där en åtgärd genomförs utan hänsyn till hur andra områden påverkas.