Biologisk mångfald
Invasiv tropisk fisk blir till hållbart läder
Den tropiska drakfisken har på bara 15 år blivit ett allvarligt hot mot korallreven i Karibien och utanför USA:s östkust. Nu har miljövänliga accessoarer blivit ett verktyg för att begränsa fiskens framfart.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Drakfisken, lionfish på engelska, har de senaste 20 åren gått från att vara en ny art längs Floridas kust till att helt dominera framför allt bottenskiktet. Det stora problemet med det är att den glupska drakfisken äter det mesta i sin väg, vilket gör att algätande fiskar försvinner och korallerna kvävs av alger. I Atlanten har drakfisken inga naturliga fiender, som den har i sitt naturliga habitat i Stilla Havet och Indiska Oceanen.
Nu försöker en grupp dykare, som själva sett hur förödande drakfiskens utbredning är för Floridas inhemska tropiska fiskarter, lösa problemet genom att hitta ett nytt användningsområde för fisken.
– Det finns lösningar på vissa av problemen som hotar korallreven, som korallvänliga solskyddsmedel. Men ingen har kunnat göra något åt lejonfisken. Därför bestämde vi oss för att använda drakfisken till en ny produkt – fiskskinn, berättar Aarav Chavda till The Guardian.
Hans företag anlitar fiskare runtom i Karibien som på grund av drakfisken förlorat stora delar av sina intäkter.
– Fiskare i låginkomstländer i Karibien har inte haft någon marknad för den drakfisk de får upp. Fisken förstör korallreven som är grunden för fiskenäringen och yrkesfiskarna kan inte göra något åt det, säger Aarav Chavda.
Läder av fisk har potential att bli ett miljövänligt alternativ till annat animaliskt läder och drakfiskens skinn har flera egenskaper som gör det lämpligt att använda för läderprodukter och man har hittills gjort plånböcker, bälten och handväskor i det. Fiskens skinn är tunt men på grund av sin fiberstruktur ändå starkare än många andra sorters läder.
Företaget bakom drakfiskskinnen, Inversa, blev i veckan en av nio finalister i innovationstävlingen Global Ocean Resilience Innovation Challenge.