Industri & Energi
Hur reser vi efter Coronakrisen?
Varje kris startar nya värderingssystem. Det kommer hända den här gången också, enligt platsforskaren Ola Thuvesson, som spår att dagens kosmopolitiska reseideal kommer utkonkurreras av andra.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Coronakrisen intensifierar en förändring som var på gång redan tidigare: att det lokala kommer att värderas högre än långväga resor. Det betonar Ola Thufvesson, vid Lunds universitet, som forskar på platsers attraktivitet.
– Två veckors semester på Söderåsen kan få högre status än en weekendresa till New York. Även om flyget fortsätter att vara superbilligt, säger han.
Med förändringen följer en större vilja att förvalta vår närmiljö och skapa vackrare vardagsmiljöer.
– Vi har haft ett mönster nu att folk har kunnat strunta i hur det ser ut runtomkring där de bor. Man kan ju alltid dra iväg, åka till Italien och spela golf eller till Barcelona och shoppa. Det har varit lite som om att hus primärt byggts för att förvara människor och platsen runtomkring ska man kunna lämna, säger Ola Thufvesson i ett pressmeddelande.