Klimat
Hur påverkas havets metan av värmen?
Metan bildas naturligt vid havets botten, men läcker oftast inte ut till atmosfären. Forskare vid Linnéuniversitetet ska nu titta på hur havets skyddsfunktion kommer att påverkas av högre temperaturer.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Det är första gången som man använder den här tekniken för att studera klimatförändringarna i Östersjön, säger Marcelo Ketzer, professor vid institutionen för biologi och miljö, i ett pressmeddelande.
Forskarna är i dag osäkra på hur klimatförändringarna och ett allt varmare hav kommer att påverka det mikrobiella filtret.
– Resultaten från den här studien kommer att bringa klarhet i hur de mekanismer som styr, och i hög utsträckning förhindrar, att betydande mängder metangas transporteras från sediment till vattnet i kustnära områden, och eventuellt atmosfären, kan påverkas av den globala uppvärmningen.
Projektet ”Kommer det mikrobiella filtret att förhindra metanutsläpp från Östersjöns kuster i en varmare framtid?” har tilldelats 3 miljoner kronor av Formas.