Biologisk mångfald
Hur mycket sällsynta metaller finns i Ukraina?

17 metalliska grundämnen, så kallade sällsynta jordartsmetaller, är åtråvärda, inte minst i de havererade förhandlingarna mellan USA och Ukraina. Hur stora tillgångar handlar det om för Ukrainas del?
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Sällsynta jordartsmetaller, eller rare-earth elements (REEs), är benämningen på 17 metalliska grundämnen som ofta förekommer tillsammans i naturen.
– Ukraina är Europas viktigaste gruvnation. Deras främsta gruvproduktion är inom järn, stenkol, mangan, titan och uran. Den ukrainska urbergsskölden är på många sätt lik det finsk–svenska urberget. Därför finns där även fyndigheter av bland annat guld, bly och zink, koppar, grafit, litium och REEs, säger Axel Sjöqvist, forskare och geolog vid Göteborgs universitet.
Han betonar dock att landet inte är internationellt känt för stora tillgångar av specifikt REEs. Något som även Dagens Nyheter har rapporterat om.
– Flera möjliga fyndigheter ligger i områden som i dag ockuperas av Ryssland, säger han i ett pressmeddelande.
Sedan 2021 finns ett strategiskt partnerskap mellan Ukraina och EU om innovationskritiska metaller och mineral samt batterier, avseende både primär framställning och återvinning.
– Ukrainas berggrund har stor potential för att kunna bidra till världens behov av innovationskritiska metaller och mineral och på så vis även bidra till välfärd i landet, men omfattande investeringar krävs.