Skogsbränder i Norden fortsätter att avge koldioxid långt efter att elden har brunnit ut. Utsläppen är till och med högre efter än under att branden pågår, enligt en studie från Lunds universitet där forskarna har studerat skogsbranden i Ljusdal 2018.

Boreal skog, som sträcker sig över norra halvklotet från Nordamerika till Sibirien, har under tusentals år absorberat ungefär en biljon ton koldioxid från atmosfären. När denna skog brinner frigörs större mängder koldioxid än vid skogsbränder på andra platser på jorden, vilket förstärker klimatförändringen. Det beror på att kol finns lagrad både i skogen och marken, som också brinner vid en skogsbrand.

– Vi har velat undersöka just vilka klimateffekter som skogsbränder i nordeuropeisk boreal skog ger. I princip har inga motsvarande mätningar gjorts efter bränder i Norden, bortsett från vår studie, och vi behöver den här kunskapen för att kunna förstå framtidens klimat, inte minst då klimatförändringen väntas leda till så många fler bränder, säger Natascha Kljun, professor på Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet.

Forskarna har fokuserat på skogsbranden nära Ljusdal under den varma sommaren 2018. Resultaten visar att den brända marken fortsatte att avge koldioxid långt efter att lågorna slocknat och att dessa utsläpp under de fyra år som mätningarna pågick var nästan dubbelt så stora som utsläppen under själva branden.

– Det förvånade oss att utsläppen var högre efter branden än under själva branden. Våra resultat visar också att utsläppen fortsätter under lång tid och att det tar lång tid för skogen att återhämta sig som kolsänka, säger Natascha Kljun i ett pressmeddelande.