Industri & Energi
Höga PFAS-nivåer i juice för barn
Höga halter av så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier har hittats i apelsinjuice och fruktpuréer för barn. Upptäckten gjordes i en studie från Örebro universitet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I den nya studien har forskare analyserat frukt- och grönsakspuréer samt juice tillverkad av apelsin och äpple. Resultaten visar på höga halter PFAS av typen TFA, i synnerhet i apelsinjuicen.
– Jag blev inte förvånad över att vi hittade TFA. Däremot är jag lite förvånad över den genomsnittliga nivån på 34,000ng/L, med vissa prover som når över 80,000 ng/L. Det var högre än jag trodde, säger Leo Yeung, forskare i kemi i ett pressmeddelande från Örebro universitet.
Forskarna har jämfört nivåerna av TFA i de testade juicerna och puréerna med riktvärdena för dricksvatten i Nederländerna, Danmark och Tyskland, som har olika gränsvärden.
Alla juice- och puréprover med mätbara TFA-koncentrationer överskred det godkända värdet för dricksvatten i Nederländerna. Många prover överskred även det danska gränsvärdet och ett prov överskred gränsen i Tyskland. I Sverige finns i dagsläget inget gränsvärde för TFA i dricksvatten.
Att vissa apelsinjuicer och vissa puréer överskred gränsvärdena i Nederländerna, Danmark och Tyskland innebär att produkterna kan ha potentiella hälsoeffekter, enligt Leo Yeung.
Forskarna har som en del av studien jämfört TFA-nivåerna i ekologiska respektive konventionella produkter, och generellt hade de ekologiska produkterna lägre nivåer men resultatet var inte entydigt.
– Som föräldrar behöver vi inte vara alltför oroade över resultaten ännu, men vi bör kräva mer information om barnmat för att bättre förstå situationen, säger Leo Yeung i pressmeddelandet.
Tidigare forskning har visat att så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier har fått stor spridning i miljön. Forskare har mätt allt högre halter i regn och snö men det saknas studier av förekomsten i livsmedel.
Forskarna vill fortsätta arbetet för att förstå bättre hur TFA hamnar i produkterna, och hur det kan undvikas.
Studien från Örebro universitet har gjorts i samarbete med Eurofins Food & Feed Testing AB och PFAS Competence Centre.
PFAS och TFA
PFAS är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa kan ha skadliga effekter, både för människor och miljö.
TFA bildas vid nedbrytningen av ämnet HFO-1234yf, som används i kylskåp. Det skadar inte ozonskiktet, något som var ett problem med äldre kylskåp. Övergången till nya typer av kylskåp och luftkonditionering lyfts som en förklaring till att TFA har ökat avsevärt sedan 1990-talet. Dessutom finns det cirka 40 bekämpningsmedel godkända inom EU som kan brytas ner till TFA.
Källa: Örebro universitet