Svenskarnas inställning till både kärnkraft och vattenkraft har blivit alltmer positiv de senaste åren, enligt rapporter från projektet Den svenska miljö-, energi- och klimatopinionen.

– När det gäller kärnkraft har vi sett en historisk svängning i opinionen mellan 2020 och 2022 där svenskarna blev alltmer positiva till kärnkraft och i högre utsträckning ville använda kärnkraften än avveckla den. 2023 noterar vi att opinionen för kärnkraft går ner, men bara något, sammanfattar undersökningsledare Sofia Axelsson de viktigaste resultaten i rapporterna.

Rapporterna visar svenskarnas attityder till vindkraft och kärnkraft. Resultaten speglar den politiska energidebatten under de senaste åren, och tyder på att det kan vara svårt att nå en parlamentarisk långsiktig överenskommelse om svensk energipolitik.

­– För vindkraft är stödet generellt mycket högt bland svenskarna och andelen positiva har ökat mellan 2022 och 2023. Svenskarna är alltså mer odelat positiva till vindkraften, jämfört med kärnkraften, säger Sofia Axelsson i ett pressmeddelande.

Den ideologiska klyftan mellan vänster och höger har ökat över tid.

– När det gäller partisympatier observerar vi i dag mycket stora skillnader mellan partierna och de politiska blocken, framförallt mellan SD, som är mest för kärnkraft och minst för vindkraft, och MP, som är mest för vindkraft och minst för kärnkraft.