Nästan 70 procent av världen är täckt av vatten, men vi har vetat ganska lite om hur det ser ut under ytan. Nu har NASA kartlagt stora delar havsbotten genom att mäta gravitationen.

Nu vet vi lite mer om vår planet. Havet är djupt, och reflekterar och absorberar ljuset så att det är svårt att veta hur det ser ut längre ner. Tidigare har sonarbaserade instrument kunnat visa en del, och mellan 5-15 procent av havsbotten har kunnat kartläggas på det sättet. Men nu har NASA kunnat kartlägga större områden genom att fånga in information kring gravitation och havsytenivå. Den nya informationen kommer ge forskare större kunskap om de tektoniska plattorna och vad de innehåller. globalgravity_mdl_2014_lrg  

Läs mer här (earthobservatory.nasa.gov)


Beatrice Rindevall

Vad tycker du? Kommentera!

Extrakts kommentarsfält är modererat. Vi förbehåller oss rätten att radera eller beskära poster som till exempel innehåller reklam, personangrepp, rasistiskt eller sexistisk innehåll, alternativt länkar till sidor där sådant innehåll förekommer.

  • Thomas Dahlgren skriver:

    Jättekul att ni uppmärksammat detta. Vi har sedan 1996 haft en karta baserad på gravitationsdata från satellit. Den kartan hade en upplösning på ca 10 km. Den nya kartan är baserad på samma typ av data men med klurigare beräkningar som ger en upplösning på ca 5 km. Detta betyder att mindre objekt, tex bergsformationer, fortfarande inte går att se. Bättre kartor, med ca 50 m resolution, får vi från ekolodsdata från fartyg men dessa data täcker helt riktigt bara ca 10% av havsbottnarna. Vi har bättre kartor över både Mars och Månen. Såatt…. Kartlagd är havsbotten ännu inte riktigt.