Politiker tvekar inför att genomföra klimatåtgärder av rädsla att det ska leda till minskat väljarstöd. Nu visar forskning från Göteborgs universitet att oron är obefogad.

Forskarna har undersökt effekter på väljarstödet kopplat till 21 olika klimatåtgärder som har varit förknippade med ökade kostnader för konsumenterna. Resultatet visar att åtgärderna varken hade direkt negativ eller direkt positiv effekt på väljarstödet. 

– Politiker är oroliga över att förlora i popularitet och riskera att inte bli omvalda, men våra resultat visar att dessa farhågor inte nödvändigtvis stämmer. Det går att genomföra klimatpolitiska åtgärder i Sverige utan att väljarstödet direkt påverkas, säger Sofia Henriks, doktorand i statsvetenskap, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Hon har genomfört studien tillsammans med statsvetarna Niklas Harring vid Göteborgs universitet och Nils Droste vid Lunds universitet. De har studerat hur opinionen för de sittande regeringarna påverkades i samband med till exempel införandet av diesel- och bensinskatt år 2011 och införandet av flygskatt för privatpersoner år 2018.