Trots att vedeldning orsakar både hälsoskadliga effekter och påverkar miljön negativt, så älskar vi svenskar att elda. Även om vi inte är beredda att ge upp våra vedspisar och kaminer, så finns det mycket att göra för att minimera skadorna.

Luftföroreningar från vedeldning beräknas orsaka ungefär tusen dödsfall per år i Sverige och bidrar lika mycket till dålig luftkvalitet i tätorter som vägtrafikens utsläpp. Vedeldning är också en av de största källorna till att sot sprids norr om polcirkeln, vilket påskyndar snö- och issmältning i Arktisområdet.

– Utsläppen orsakar bland annat astma, försvårar lungtillväxt hos barn och det finns signaler på att de ökar risken för demenssjukdomar, säger Siiri Latvala, handläggare på Naturvårdsverket.

Nya regler för vedeldning


Siiri Latvala, handläggare på Naturvårdsverket.

Att många svenskar älskar att elda är tydligt. När en åtstramning av regelverket för vedspisar var aktuellt så startade en massiv protest i Facebookgruppen Vedspisupproret, som i skrivande stund har 18 000 medlemmar.

I början av oktober ändrades reglerna för nyinstallationer av kaminer som eldas med pellets och ved, men detta berör inte redan befintliga installationer. Kravet omfattar inte heller vedspisar som främst är avsedda för matlagning.

Är fler regleringar av ”myseldning” att vänta?

– Vedeldning sticker ut inom svensk utsläppsstatistik, utsläppen från vedeldning har inte minskat i samma takt som andra utsläpp de senaste åren. Eftersom utsläppen från vedeldning inte minskar så är det rimligt att det regleras mer, men det finns inga konkreta planer på det just nu.

Röken skvallar om antalet partiklar

Det finns faktiskt saker du kan göra på egen hand för att minska mängden farliga utsläpp när du eldar hemma. Siiri Latvala tipsar om att först ta reda på hur ren, eller smutsig för den delen, röken som kommer från din kamin är.

Utsläppen från vedeldning har inte minskat i samma takt som andra utsläpp de senaste åren.

– Gå ut och titta på röken från skorstenen när du eldar. Är den väldigt vit, som ånga, så är den ganska ren men är röken däremot svart eller grå så bildas mycket partiklar.

Vilken kamin eller vedspis du använder påverkar hur stora utsläppen blir.
– Det finns nyare kaminer på marknaden, exempelvis Svanen-märkta, som renar röken mer effektivt.

Rätt teknik kan halvera utsläppen

Att investera i en ny kamin är ju en ganska dyr åtgärd, och som tur är så finns det mer att göra.
– Genom att elda med rätt teknik så kan utsläppen halveras.

Kortfattat går det ut på att använda lagom torr ved och att elda från toppen i stället för underifrån. Naturvårdsverket har tagit fram en film som informerar om hur detta går till rent praktiskt.

Vore det bättre att vi slutade elda helt och hållet?
– I en perfekt värld så ja, kanske. Men det går kanske att hitta en balans genom att elda lagom mycket, med en bra kamin och på rätt sätt.