Industri & Energi
Hälsoskillnader mellan rika och fattiga ökar

Ett halvt sekel av politiska insatser för att minska ojämlikhet till trots så ökar skillnaderna i hälsa mellan fattiga och rika. Det visar en studie från Stockholms universitet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Gapet i förväntad livslängd mellan de med lägst och högst inkomster har tredubblats sedan 1960-talet. För män har skillnaden i livslängd ökat från omkring 3,5 år till nära 11. För kvinnor har den vuxit från 3,8 till 8,6 år.
Forskarna drar slutsatsen att ekonomisk jämlikhet inte automatiskt leder till jämlik hälsa. Forskningen utmanar därmed den traditionella synen att ökade inkomster förbättrar hälsoläget i befolkningen.
– Vår studie visar att skillnaderna i dödlighet före 75 års ålder mellan inkomstgrupper har ökat särskilt mycket för dödsorsaker som hade kunnat förebyggas genom preventiva åtgärder. Till exempel genom bättre kost, minskad rökning och fysisk aktivitet, säger Mårten Palme, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.
Studien visar också att höginkomstgrupper har det bättre ställt materiellt, men de är även snabbare på att ändra livsstil i takt med att ny kunskap om hälsa blivit tillgänglig. Under 1960- och 70-talen var rökning och alkoholkonsumtion vanligare bland höginkomsttagare, men i dag är det vanligare med rökning i lägre inkomstgrupper. Fenomenet speglar hur olika samhällsgrupper tar till sig folkhälsoinformation i olika takt.