Biologisk mångfald
Gråsparvarna drabbas hårt när hus renoveras
Sedan 1980 har gråsparvarna i Europa minskat med 70 procent. Ett hot mot dem är när gamla hus renoveras för att bli mer energisnåla – då minskar tillgången till boplatser.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
En svenskpolsk studie gjord i Polen har visat att fåglarna blir färre i byar där många äldre hus har renoverats. Arterna som påverkas är många av våra mest omtyckta småfåglarna, till exempel hussvala, ladusvala, gråsparv och sädesärla.
– Enligt våra data minskade antalet fåglar inom de arter som bygger bon i och på hus med 50 procent från de äldsta byarna till de mest moderniserade, säger Zuzanna Rosin, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och vid Adam Mickiewicz University i Polen.
I renoveringarna förbättras ofta isolering och tak och i samband med det försvinner små hålrum och skrevor som fåglarna använt för att bygga bo. I Polen liksom många andra länder kan husägare få bidrag för energisparande moderniseringar. Forskarna bakom studien menar att samhället måste ta hänsyn till hur de åtgärderna påverkar småfåglar och andra djur, det kan till exempel handla om att sprida kunskap om fågelvänlig arkitektur.
– En utmaning inför framtiden är att hitta lösningar som är både energieffektiva och bra för biologisk mångfald, säder Zuzanna Rosin i ett pressmeddelande.
En stor andel av de bobyggande fåglarna i studien finns över hela Europa och forskarna menar att den är intressant även för arbetet för den biologiska mångfalden i Sverige.