Mat & jordbruk
Gladare påsk utan fjädrar i riset

Blir påsken gladare utan de färggranna fjädrarna? Ja, om du frågar medieforskaren Tobias Linné, som startade den första svenska utbildningen i kritiska djurstudier.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss

Vad är problemet med påskens fjädrar?
– Problemet är varifrån de kommer. Många tänker nog inte på att det är riktiga fjädrar. Oftast tar man dem från kalkoner, och det mesta av fjädrarna som säljs här i Sverige importeras hit från andra länder. Det finns två sätt att ta fjädrarna. Antingen tar man dem efter att fåglarna har dödats för att bli kött eller så tar man dem från levande fåglar, vilket så klart är väldigt plågsamt.
Vad är lösningen?
– Det borde vara lätt att tillverka konstgjorda fjädrar egentligen. Man kan också hitta på egna lösningar hemma. Det är ju färgerna som är det viktiga. Man kan knyta små färgglada tygstycken i påskriset. Det vet jag att vissa kommuner har börjat göra. Här i Lund påskpyntar kommunen till exempel så. Då blir man ännu gladare, kan jag tycka, än av pynt som kan ha inneburit att djur har plågats.
En annan sak du forskar om är mataktivism i sociala medier. Vad handlar det om?
– Jag tycker att det är intressant att undersöka olika typer av mobilisering i sociala medier, och hur det påverkar debatten. Det kan till exempel handla om hur man pratar om kornas rätt att beta, som ju är en aktuell fråga, eller om synen på framtidens mat, som odlat kött. Det pågår mobilisering i sociala medier både för och emot en mer hållbar matproduktion. Jag tycker att det är viktigt att förstå hur debatten sprider sig och påverkar synen i olika frågor, och i slutändan även de politiska besluten.
Kritiska djurstudier är ett tvärvetenskapligt forskningsfält som ifrågasätter hur människor behandlar och ser på djur.