Vatten
Genetiska mångfalden minskar över hela världen
Utan genetisk mångfald klarar inte växter och djur av förändringar i miljö och klimat. Samtidigt minskar mångfalden globalt. Men utvecklingen kan vändas, menar forskarna: bevarandeåtgärder behöver göras med hänsyn till just genetisk mångfald.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Vår analys visar att det redan finns effektiva metoder för bevarande som gör det möjligt att strategiskt rikta åtgärder. Genom att ta in genetiska överväganden när bevarandeåtgärder planeras och genomförs kan vi skydda den biologiska mångfalden och stärka ekosystemens motståndskraft mot nuvarande och framtida utmaningar, säger Catherine Grueber, University of Sydney, i ett pressmeddelande.
Hon har lett en internationell studie som bygger på data från över 80 000 vetenskapliga artiklar om genetiska förändringar i naturen. Studien visar att nedgången i genetisk variation är ett globalt problem, och att fåglar och däggdjur är särskilt drabbade.
En stor variation i olika individers arvsmassa gör att det finns större chans att vissa individer har gener som gör att de bättre klarar av utmaningar, som exempelvis att en växt står emot torka eller att ett djur kan fortplanta sig trots förändringar i klimatet.
I studien lyfts bevarandeåtgärder fram som ett viktigt sätt att vända utvecklingen.
– I Sverige övervakas exempelvis arter som lax, öring och älg med hjälp av nya DNA-baserade indikatorer som både utvecklats och nu testas av min forskargrupp i samarbete med både Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket och med forskarkollegor. Arbetet har identifierat särskilt känsliga bestånd av dessa arter men också sådana där läget ser bra ut genetiskt, säger Linda Laikre, professor i populationsgenetik vid Stockholms universitet och medförfattare till studien.