Hållbara städer
Fritidshus – tillgång eller belastning för kommunerna?
På grund av fritidshus har landsbygden under vissa perioder fler användare än vad den offentliga statistiken visar. Hur ser kommunerna på dessa osynliga medborgare? Det har forskare vid Umeå universitet tagit reda på.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I ett projekt har forskare undersökt hur landsbygdskommuner ser på fritidshusboende – som problem eller tillgång – och hur de hanterar effekterna av detta
Forskarna visar att kommuners geografiska läge i relation till storstäderna och attraktiva områden spelade stor roll för vilka problem som uppstår.
”Därför anser vi nu att fritidshusturism inte kan ses som ett fenomen utan snarare som flera olika som också var för sig innebär specifika utamningar och möjligheter,” skriver forskarna i en rapport.
En slutsats från projektet är att kommunerna egentligen inte är särskilt oroade över utvecklingen med ökad efterfrågan på fritidshus. Även i kommuner med avfolkning ser man att fördelar med fritidshus överväger nackdelarna.
Projektet heter Hur gör man med dessa ”osynliga” invånare? Landsbygdskommuner och deras hantering av fritidshusens effekter, och är finansierat av forskningsrådet Formas.