Industri & Energi
Förvånande fynd under Antarktis is
Artrikedomen i Antarktis hav har ökat dramatiskt, det konstaterar en internationell forskargrupp som just nu dyker under isen. Extrakt har senaste nytt från några av teamets deltagare.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Dykningen har fungerat fint och vi har kunnat genomföra de experiment och provtagningar som vi hade planerat. Vi har även haft tur med vädret. De enda problem vi har haft var förseningar, både för personer och frakt av expeditionens utrustning, som väger flera ton.
Det svarar marinbiolog Joanna Norkko, Helsingfors universitet och professor Alf Norkko vid Helsingfors universitet och gästprofessor i Östersjöforskning vid Stockholms universitet, i ett gemensamt mail till Extrakt, vilket är det enda sättet att nå deltagarna under pågående projekt.
Stor artrikedom under ytan
Ovan isen på Antarktis syns pingviner, säl och vissa fågelarter, men det är under ytan som den stora artrikedomen gömmer sig.
– När man dyker ner under isen, så möts man av ett myller av liv. Här finns massor av olika arter och de flesta finns inte någon annanstans i världen. Vattnet är även kristallklart, så sikten är upp till 200 meter, säger Alf Norkko.
– När man dyker ner under isen, så möts man av ett myller av liv.
Forskare har gjort liknande dykningar i området tidigare, senast 2009. Sedan dess har isen minskat ungefär en meter till dagens, cirka 3 meters tjocklek. I området där forskarna dyker ligger isen oftast året runt och flerårsisen kan bli upp till 4,5 meter tjock.
Mer ljus når havsbotten
Under de två senaste somrarna har dock isen gått upp, vilket är mycket ovanligt. Det har ökat ljusgenomsläppet till havsbotten och det är just det ökade ljusinsläppet som har gjort att växt- och djurlivet har ökat.
– För åtta år sedan var bottendjursamhället väldigt fattigt men nu finns det betydligt mer djur på bottnen. Det var överraskande att ekosystemet reagerade så snabbt på ljuset. Man är van att tänka att allting på Antarktis sker otroligt långsamt, men den här inställningen måste vi kanske ändra på.
Dykningarna fortsätter och forskarna kommer bland annat att titta närmare på näringskedjorna, det vill säga vem som äter vem, om detta har förändras och hur det kommer att påverka dessa unika ekosystem.
Klimatförändringar påverkar
Resultaten kommer att användas för att bättre kunna förstå och förutspå förändringar i ekosystemen.
– Havsekosystemet under isen runt Antarktis kuster är helt unikt och trots att det lever väldigt få människor på Antarktis och naturen därför borde vara så gott som helt orörd, så påverkar klimatförändringen även den här delen av världen.
Mer om projektet
Dykningarna görs i ett område som heter New Harbour på Antarktis. Fler dykningar har gjort i området, den äldsta redan för 28 år sedan och även 2001, 2002 och 2009.
De pågående projektet började i oktober och pågår till slutet av november. Expeditionen kan följas på Facebook: “Science Under The Ice”