Livsstil & konsumtion
Forskarupprop: Politikerna sviker i klimatfrågan
Läget är akut, med utsläpp som ökar när de borde minska dramatiskt. Samtidigt föreslår en majoritet av partierna politik som går emot både Parisavtalet och Sveriges klimat- och miljömål. Det är budskapet i en debattartikel signerad av nästan 2000 svenska forskare.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Tidigare i augusti gick Sveriges stora miljöorganisationer gemensamt ut och kritiserade svenska politiker för att föra klimatpolitiken bakåt i stället för framåt, med förslag som sänkt bensinskatt och elåterbäring. I en debattartikel i Dagens Nyheter efterlyste de en valrörelse där miljö- och klimatfrågor får ett utrymme som motsvarar allvaret i klimatkrisen.
Nu är det forskarvärlden som har samlats för att framföra skarp kritik mot Sveriges politiker inför valet i september.
”Nu vill vi ryta: ’Vad är det ni inte förstår?’”, skriver de i debattartikeln i Aftonbladet. ”Politiker talar om teknisk utveckling, men den omställning som måste ske genom livsstilsförändringar tiger de flesta om. Vissa politiker förnekar till och med öppet att det behövs en omställning till hållbar konsumtion.”
Forskningen visar att en omställning är möjlig, men samtidigt missar sex av åtta partier Parisavtalets 1,5-gradersmål med den klimatpolitik man föreslår, skriver forskarna och hänvisar till FN:s generalsekreterare António Guterres som vid Stockholmskonferensen i juni kritiserade världens ledare för just bristande ledarskap.
”Vi vet vad vi behöver göra och vi har allt fler verktyg för att göra det, men vi saknar fortfarande ledarskap och samarbete. I dag vädjar jag till ledare i alla sektorer: led oss ut ur den här röran”, sade Guterres då.
Bland de 1944 forskare som står bakom artikeln finns Sverker Sörlin, Kungliga tekniska högskolan, Elin Röös, Sveriges lantbruksuniversitet och Marie Stenseke, Göteborgs universitet.