Livsstil & konsumtion
Forskare: Tre rykten att se upp för under presidentvalet
”Misstänkta” skåpbilar vid vallokaler och massröstning av icke-amerikanska medborgare. Inför det amerikanska presidentvalet har forskare identifierat olika typer av rykten som kan undergräva den demokratiska processen. Nu vill de hjälpa allmänhet och media att genomskåda dem.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Konspirationsteorier och anklagelser utan grund har varit ett genomgående tema i upptakten till det amerikanska presidentvalet. Det konstaterar forskare vid Center for an Informed Public, som hör till University of Washington, i en artikel i Nature.
Några exempel är de många videointervjuer som publiceras på sociala medier som Tiktok och Instagram, där personer som påstås vara icke-amerikanska medborgare berättar att de är registrerade och planerar att rösta, intervjuer som redigerats selektivt och fått felaktig textning. Inläggen bygger vidare på Donald Trumps påståenden efter det förra valet om att han förlorade för att tre till fem miljoner illegala invandrare kunnat rösta – något som inte har bevisats.
För att bidra till en större medvetenhet hos både allmänhet och journalister har forskarna utgått från flera tidigare studier och formulerat tre typer av rykten som kan förväntas dyka upp under valprocessen.
Uppgifter om att människor utan amerikanskt medborgarskap kunnat rösta är ett sådant rykte som forskarna menar att allmänhet och media behöver se upp för både under och efter valet.
Den andra typen av rykten handlar om att valadministrationen är partisk. Vid varje val begås misstag någonstans, mycket på grund av decentraliseringen av valprocessen, skriver forskarna. Sådana fel – hur få de än är – kan användas för att vilseleda och sprida misstro mot valresultatet. Ett exempel på det är de 250 digitala valsedlar som skickades till väljare boende utomlands och i det militära, där den demokratiska vicepresidentkandidaten Tim Walz fick namnet ”Tom Waltz”. Trots att felet snabbt korrigerades delade åtskilliga demokratiska anhängare nyheten som ett exempel på republikansk påverkan.
Under rösträkningen kan en tredje grupp rykten lätt uppstå, varnar forskarna. Det handlar om misstänkta händelser eller föremål, ofta fotografier i låg upplösning som till exempel kan visa en misstänkt vit skåpbil utanför en vallokal som utges för att lämna valsedlar från icke-amerikanska medborgare. Sådana rykten bidrar till en större historia om att fusk förekommer och att valresultaten inte går att lita på.