Biologisk mångfald
Forskare efterlyser tidiga tångrapporter från Östersjön
Sommaren kan tyckas avlägsen när våren ännu inte gjort sitt intåg. Men Östersjöns blåstång mognar tidigare än vad forskarna först har trott. Nu efterlyser algforskare observationer från allmänheten redan i mars.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
För tredje året i rad arrangerar Stockholms universitet Algforskarsommar, ett medborgarforskningsprojekt som går ut på att kartlägga bland annat blåstångens mognadsprocess och förökningstoppar. I fjol visade rapporter från allmänheten att blåstången, som mognar vid fullmåne, hade mogna förökningstoppar i södra Östersjön redan den 16 maj, trots att vattentemperaturen bara var mellan 10 och 13 grader. Det har fått forskarna att fråga sig om blåstången kanske var mogen ännu tidigare, och vilken påverkan de allt mildare vintrarna har på blåstången.
För att få in rapporter redan innan tången har mognat – för att kunna följa mognadsprocessen i hela Östersjön – startar årets Algforskarsommar redan i mars. Då kan de som vill studera blåstångens mognad och rapportera in. Till sommaren välkomnas rapporter om djurlivet i tångruskor längs Östersjökusten.
– Jag hoppas att många får möjligheten att besöka någon strand utmed vår fantastiska Östersjökust och avsätta en stund för att undersöka livet i en tångruska, leta efter höstförökande blåstång eller vara riktigt modig och som ta sig ner i vattnet redan tidigt i vår för att se hur mogen tången blivit på just sin strand, säger professor emeritus Lena Kautsky, som leder forskningsprojektet, i ett pressmeddelande.
Ett resultat från förra årets inrapporteringar till medborgarforskningen är att elegant tångräka blivit allt vanligare i Stockholms norra skärgård. I år hoppas Lena Kautsky få svar på om den hittas ännu längre norrut.