Biologisk mångfald
Forskare efterlyser skonsammare fiskemetoder
Så mycket som 96 procent av all sill som trålas på öppet hav i Nordsjön dör innan de hamnar på fartygsdäcket. Det visar en studie gjord av svenska forskare tillsammans med danska aktörer. Två faktorer som man tror påverkar är tråltiden och hur mycket fisk som fångas.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– När fiskar dör under fångsten utsätts de för onödigt lidande, vilket samtidigt försämrar köttets kvalitet på grund av stressrelaterade förändringar i deras kroppar. Det finns fortfarande många oklarheter kring vad som händer med fiskarna i trålen under vattenytan. Men vi kan med säkerhet säga att sillen som vi undersökte dog först efter att ha utsatts för allvarlig stress under en lång period, säger Albin Gräns, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.
Studien är gjord i samarbete med både fiskeindustrin och djurskyddsexperter och bygger på tester gjorda under två fisketurer i Nordsjön. Fisken som fångades tillbringade mellan en och fem timmar i fiskenäten och fångsten bestod av mellan 1,5 och 5 miljoner fiskar. Fisken som landade på fartygsdäcket hade förlorat nästan alla sina fjäll och hade förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol. Hemolys, när röda blodkroppar har exploderat i fiskarna, var också omfattande.
Parterna i forskningsprojektet hoppas att det nu följs av ytterligare forskning, och av förändrade fångstmetoder.
– Jag hoppas att det här kan bana väg för utvecklingen av nya teknologier och metoder för att komma fram till skonsammare fångst- och avlivningsprocess. Om fler fiskar överlever till däcket, måste sen fokus ligga på att också utveckla och implementera humana avlivningsmetoder ombord på fler fiskefartyg, säger Albin Gräns.