Förorenat bottensediment och syrebrist skadar viktiga strukturer i kräftdjurens celler, som arvsmassa och cellmembran. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I Östersjön, där syrebrist är vanligt, har kräftdjuret vitmärlan utvecklat ett försvar mot oxidativ stress som aktiveras när de utsätts för syrebrist.
Men då vitmärlan samtidigt utsätts för förorenat sediment får den svårare att skydda sig mot stressen som orsakas av syrebrist.
Konsekvenserna blir att viktiga strukturer i cellerna, som arvsmassa och cellmembran, skadas.
– Det här är intressanta resultat som ökar vår förståelse om vilka effekter miljögifter och syrebrist i havsmiljön ger upphov till. Eftersom Östersjön är ett extra känsligt hav borde vi jobba ännu mer med att minska utsläppen av miljögifter och övergödande ämnen, säger Marie Löf, forskaren bakom studien, i ett pressmeddelande.
Läs mer här (www.su.se)