Forskare har upptäckt oväntat kraftiga metanutsläpp från Siljan. Nu undersöker de om fenomenet är unikt eller om det kan förekomma även på andra platser.

Boende kring Siljan har vittnat om ihållande vakar som bildas i isen vintertid, och att hålen återkommer på samma platser år efter år. Forskare vid Chalmers har misstänkt att vakarna beror på läckage av metangas som stiger från botten. Nu har teorin bekräftats.

Mätningar vid vakarna visade också att utsläppen är oväntat kraftiga.

– De naturliga metanutsläppen från Siljansringen verkar vara betydligt mer omfattande än vad som tidigare varit känt. På vissa platser mätte vi utsläpp som var upp emot 300 gånger högre än vad som normalt brukar förekomma i sjöar, säger Johan Mellqvist, professor i optisk fjärranalys i ett pressmeddelande från Chalmers.

Vanligtvis sker metanutsläpp från sjöar i form av sporadiska, bubblande läckage som kan dyka upp lite här och där, men i Siljan verkar det vara annorlunda.

En nyckelfråga som forskarna vill undersöka vidare är varifrån utsläppen kommer. Ett alternativ är att de kommer från metanläckande fickor av sediment en bit ner i sjöbottnen. Ett annat alternativ är att utsläppen består av djupgas från underjorden, och att metanläckorna kan vara en konsekvens av att Siljan bildades i samband med ett meteoritnedslag.

– Om det är djupgas från underjorden är detta unikt för Siljansringen. Men om det handlar om mer ytliga metanfickor kan den här typen av utsläpp finnas på fler ställen, säger Johan Mellqvist i pressmeddelandet.

Framöver vill forskarna även undersöka möjliga strategier för att begränsa metanutsläppen från Siljan.