I textilindustrin används giftiga ämnen som kan påverka djur- och växtlivets DNA. Forskare har hittat ämnena i avloppsvatten, och menar nu att reningskraven bör skärpas.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Tack för din prenumeration på nyhetsbrevet Extrakt!
För att bekräfta din prenumeration, vänligen klicka på länken som vi har skickat till din e-postadress.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Mutagena, och förmodligen också cancerogena, ämnen som används i textilindustrin har hittats i avloppsvatten från en textilfabrik i Nederländerna. Upptäckten gjordes av bioteknik-forskare från Lunds Tekniska Högskola, som nu menar att regelverket bör skärpas.
– Idag kontrollerar man inte om avloppsvatten innehåller sådana här mutagena ämnen före och efter rening. Det borde man göra, säger Marisa Punzi som nyligen lagt fram en avhandling i ämnet,
i ett pressmeddelande.
Mellan 2 och 50 procent av färgämnena fastnar inte på kläderna, utan sköljs istället ut i sjöar, floder och grundvatten.
– Vi testade några reningsmetoder i labbet och såg att de här mutagena ämnena är kvar i vattnet också efter konventionell rening. Det behövs en kombination av reningsmetoder för att fullständigt ta bort de farliga ämnena, säger Marisa Punzi.
Samma färgämnen används på många fabriker runt om i världen, så som i Indien och Turkiet.
Just nu utvecklas en ny teknik med mikroorganismer som kan bryta ner de giftiga substanserna, och som också är billig jämfört med andra metoder med samma effektivitet. Tills vidare kan konsumenten rikta in sig på ekologiska kläder, då den ekologiska produktionen inte skapar samma problem.
Läs mer här (www.lu.se)