Kemikalier
Fågelinfluensan hotar hundratals arter
Fågelinfluensan har de senaste månaderna dödat miljontals fåglar och däggdjur. Experter tror att sjukdomen kan utgöra en existentiell fara för många arter och hota jordens biologiska mångfald.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Det är framför allt havslevande arter som har drabbats av smittans framfart – sälar, sjöelefanter, sjölejon, pingviner, pelikaner, tärnor. Många av dessa djur lever i stora kolonier där smittan lätt överförs från individ till individ, men även andra arter har dött av sjukdomen, som rävar, örnar och pumor. Hittills har individer från över 500 fågelarter och över 50 däggdjursarter dött i utbrottet, rapporterar flera nyhetsmedier med hänvisning till TT.
Tidigare drabbade fågelinfluensan främst fåglar, men något förändrades år 2020 då en ny variant av sjukdomen dök upp. Enligt experter är det vi människor som har orsakat katastrofen eftersom den nya, mer smittsamma varianten av viruset, uppstod inom fågeluppfödningen.
Hur många vilda fåglar och däggdjur som har dött i det nya utbrottet är okänt, men experterna tror att det rör sig om många tiotals miljoner. Det finns en rädsla för att viruset även ska börja sprida sig bland människor i stor omfattning. Hittills har bara ett litet fåtal fall konstaterats hos människor, och än finns inga bevis för att det kan hoppa från människa till människa.